Nέα έρευνα ανακάλυψε ότι άνθρωποι με Διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ) έχουν σημαντικά περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν θησαυρισμό, μια διαταραχή που μπορεί να έχει σημαντική επίδραση στην ποιότητα ζωής τους.

Η νέα έρευνα δημοσιεύτηκε στο Journal of Psychiatric Research. Είχε επικεφαλής την ερευνήτρια Sharon Morein του Anglia Ruskin University και ανακάλυψε ότι σχεδόν 1 στους 5 ανθρώπους με ΔΕΠΥ είχε κλινικά σημαντικά επίπεδα θησαυρισμού.

Επελέγησαν 88 συμμετέχοντες από κλινική για ΔΕΠΥ. Το 19% αυτής της ομάδες ΔΕΠΥ είχε κλινικά σημαντικά συμπτώματα θησαυρισμού, ηλικία κατά μέσον όρο 30 ετών και αφορούσε το ίδιο, άντρες και γυναίκες. Στο υπόλοιπο  81%, οι ερευνητές παρατήρησαν μεγαλύτερη ένταση θησαυρισμού αλλά όχι σε σημείο που να βλάπτει σοβαρά τη ζωή τους σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου.

Οι ερευνητές έκαναν τις ίδιες ερωτήσεις για συμπτώματα ΔΕΠΥ και παρορμητικότητα, επίπεδα θησαυρισμού και άχρηστα αντικείμενα, σοβαρότητας ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής,  τελειομανίας, κατάθλιψης, άγχους και καθημερινής λειτουργίας,  σε ταιριαστή ομάδα 90 ενηλίκων από τον γενικό πληθυσμό χωρίς ΔΕΠΥ.

Ανακάλυψαν ότι μόνο το  2% αυτής της ομάδας ελέγχου είχε κλινικά σημαντικά συμπτώματα θησαυρισμού. Στη συνέχεια επανέλαβαν αυτό με μεγαλύτερο δείγμα, διαδικτυακά, σε 22 Βρετανούς ενήλικες και φάνηκε ότι μόνο 3% αυτής της ομάδας εμφάνιζε συμπτώματα.

Γενικά, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι άνθρωποι που διαγνώστηκαν με ΔΕΠΥ είχαν μεγαλύτερη πιθανότητα για συμπτώματα θησαυρισμού.

Πηγές:
Journal of Psychiatric Research.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα