Η προστατευτική επίδραση του εμβολίου mRNA BNT162b2, το οποίο είναι το μόνο εγκεκριμένο εμβόλιο για παιδιά στις ΗΠΑ, μειώθηκε σημαντικά στο κύμα της παραλλαγής Omikron στην ηλικιακή ομάδα ηλικίας 5 - 11 ετών, πράγμα που όπως λένε οι ερευνητές δημόσιας υγείας στο medRxiv οφείλεται στην χαμηλότερη δόση. Σοβαρές ασθένειες θα μπορούσαν ακόμα να προληφθούν.

Στις ΗΠΑ, οι έφηβοι ηλικίας 12 - 17 ετών εμβολιάζονται με την ίδια δόση που λαμβάνουν οι ενήλικες (2 φορές με 30 μg BNT162b2). Τα παιδιά ηλικίας 5 - 11 ετών λαμβάνουν το 1/3 της δόσης (2 φορές από 10 μg BNT162b2), δόση που στις μελέτες έχει αποδειχθεί επαρκής. Ωστόσο, αυτές οι μελέτες έγιναν πριν από την εξάπλωση της παραλλαγής Omikron.

Τα αποτελέσματα που παρουσιάζονται τώρα από μια ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον Eli Rosenberg από το Κρατικό Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης στο Rensselaer στην πολιτεία της Νέας Υόρκης των ΗΠΑ δείχνουν ότι η χαμηλότερη δόση μπορεί να μην είναι πλέον επαρκής για την πρόληψη λοιμώξεων που προκαλούνται από την Omikron.

Ο ερευνητής συνέκρινε τα μητρώα εμβολιασμού της πολιτείας με τα ηλεκτρονικά αποθηκευμένα αποτελέσματα των τεστ και τις εισαγωγές στο νοσοκομεία.

Στην πολιτεία της Νέας Υόρκης, το 23,4% των παιδιών ηλικίας 5 - 11 ετών και το 62,4% των παιδιών ηλικίας 12 - 17 ετών έχουν ήδη εμβολιαστεί κατά της COVID-19, κάτι που επιτρέπει μια αξιόπιστη εκτίμηση της προστατευτικής επίδρασης στον "πραγματικό κόσμο".

Όπως δείχνουν τα αριθμητικά στοιχεία που δημοσιεύονται τώρα, η επίδραση αυτή  έχει μειωθεί με την εξέλιξη του κύματος της Omikron.

Για τους εφήβους (12 - 17 ετών), η αποτελεσματικότητα του εμβολίου κατά της λοίμωξης μειώθηκε από 85% την εβδομάδα από τις 29 Νοεμβρίου σε 51% την εβδομάδα που ξεκινά από τις 24 Ιανουαρίου (όταν η παραλλαγή Omikron είχε φτάσει σε ποσοστό άνω του 99%). Το διάστημα εμπιστοσύνης 95% κυμαίνεται από 48% - 54%.

Στην ηλικιακή ομάδα 5-11 ετών, η αποτελεσματικότητα του εμβολίου υποχώρησε θεαματικά  από 68% σε 12% (95% διάστημα εμπιστοσύνης 6% έως 16%), πράγμα που σημαίνει ότι τα εμβολιασμένα παιδιά είχαν τις ίδιες πιθανότητες να μολυνθούν με τα ανεμβολίαστα παιδιά.

Η μεγαλύτερη διαφορά ήταν στη μετάβαση για την δοσοληψία των ενηλίκων: στα 11χρονα, η προστατευτική επίδραση κατά των λοιμώξεων από Omikron ανήλθε μόλις στο 11% σε σύγκριση με 67% στα 12χρονα.

Για τον Rosenberg, αυτό αποτελεί μια σαφής ένδειξη ότι η χαμηλότερη δόση του BNT162b2 δύσκολα προστατεύει τα παιδιά από τη μόλυνση με Omikron.

Σε ότι αφορά την προστασία από σοβαρές ασθένειες που απαιτούν νοσηλεία, η κατάσταση δειχνει να είναι καλύτερη. Ο Rosenberg καθορίζει μια προστατευτική δράση της τάξης του 48% για τα παιδιά.

Ωστόσο, το διάστημα εμπιστοσύνης 95% κυμαίνεται από -12% - 75% λόγω των σπάνιων νοσηλειών σε αυτή την ηλικία. Συνεπώς, δεν είναι δυνατή κάποια αξιόπιστη ανακοίνωση σχετικά με την προστατευτική δράση.

Στην ηλικιακή ομάδα 12 - 17 ετών, η προστατευτική επίδραση πριν από τη νοσηλεία ήταν 73% με στενότερο διάστημα εμπιστοσύνης 95% από 53% - 87%.

Η χαμηλή προστατευτική επίδραση στα παιδιά θα πρέπει να οδηγήσει σε επανεξέταση της δόσης, θεωρεί ο Rosenberg, ο οποίος ελπίζει ότι οι εμβολιασμοί θα προστατεύσουν τουλάχιστον από σοβαρές ασθένειες.

Οι εμβολιασμοί θα πρέπει να συνεχιστούν, είπε παρόλο που είναι σαφές ότι η προστασία είναι περιορισμένη και δεν μπορούν να αρθούν άλλα μέτρα όπως η χρήση μάσκας.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο ΠΙΣ καλύπτει τις επικείμενες κινητοποιήσεις των εργαστηρίων λόγω clawback
169η Αποστολή Κινητών Ιατρικών Μονάδων στην Ίο
Sanofi: Πληρώνει 100 εκατομμύρια δολάρια για να κλείσει την υπόθεση "Zantac"