Τα ψυχικά νοσήματα, όλο και περισσότερο τα τελευταία χρόνια, γίνονται πιο διαχειρίσιμα και λιγότερο ταμπού. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν ακόμα δύσκολες περιπτώσεις, ή και δύσκολες περίοδοι στις οποίες ο ασθενής χρειάζεται βοήθεια. Και ενώ ένας άνθρωπος που καταλαβαίνει και στέκεται σαν βράχος στις δύσκολες στιγμές μπορεί να είναι ευλογία, τι συμβαίνει με την ψυχική υγεία αυτού του ανθρώπου;

Αυτά είναι μερικά πράγματα που θέλουμε να διαβαστούν. Από εκείνους τους βράχους, για να ξέρουν ότι ακόμα και στο μεγαλύτερο σκοτάδι, τους βλέπουμε. Αλλά κυρίως για να διαβαστούν από οποιονδήποτε άνθρωπο θα χρειαστεί κάποια στιγμή να προσφέρει βοήθεια.

Δεν χρειάζεται μόνο ο ασθενής φροντίδα

Στις στιγμές που ένας άνθρωπος μπορεί μετά βίας να διαχειριστεί τη ζωή του και χρειάζεται κάποιον δίπλα του, είναι σπάνιο αυτός ο κάποιος να προσέξει τον εαυτό του. Οι ξάγρυπνες νύχτες γίνονται συνήθεια, αλλά δεν θα έπρεπε. Για να βγείτε από αυτό όσο πιο υγιείς και οι δύο, πρέπει να φροντίζετε τους εαυτούς σας μαζί.

Όσο ζω, μαθαίνω

Αν υπάρχει ένα επίθετο που μπορεί να χαρακτηρίσει πολλά ψυχικά νοσήματα, αυτό είναι "απρόβλεπτο". Απρόβλεπτο όσον αφορά το τι μπορεί να αντιμετωπίσετε εσείς και το αγαπημένο σας πρόσωπο, όσον αφορά το πότε ο ασθενής θα χάσει τα ηνία, αλλά και όσον αφορά το τι νέες πληροφορίες θα βγουν στο φως γύρω από την ίδια την ασθένεια. Η γνώση γεννά κατανόηση.

Το burnout δεν συμβαίνει μόνο στο γραφείο

Το burnout σημαίνει απλά ότι ασχοληθήκαμε με κάτι τόσο πολύ, που κοντέψαμε να πνιγούμε σε αυτό. Και αν το burnout λόγω δουλειάς είναι εξαντλητικό και άδικο, το burnout από κάποιον άνθρωπο που αγαπάμε και στηρίζεται σε εμάς είναι εντελώς διαφορετικός κύκλος της κόλασης. Και πώς θα προλάβουμε το burnout; Ύπνος, φαγητό, χόμπι και μια ώρα τηλέφωνο στο αθόρυβο. Κάποιες φορές θα είναι στρεσογόνο ακόμα και να βρεθεί αυτή η μία ώρα. Δεν πειράζει, αξίζει.

Υπάρχουν και άλλοι άνθρωποι

Ακούγεται σκληρό, αλλά είναι αδιανόητο να είστε 100% δίπλα σε κάποιον, εκτός και αν δεν το κάναμε αρκετά ξεκάθαρο στην προηγούμενη παράγραφο. Συνεχίστε να έρχεστε σε επαφή και με άλλα άτομα του κύκλου σας, για να αποφορτίζεστε. Δεν πρέπει να υπάρχουν ενοχές σε αυτό. Επίσης ενοχές δεν πρέπει να υπάρχουν αν διαλέξουμε έναν άνθρωπο που εμπιστευόμαστε αρκετά για να του ζητήσουμε βοήθεια.

Δεν είστε μόνοι

Το εννοούμε πολύ κυριολεκτικά: Ανάλογες περιπτώσεις υπάρχουν πολλές και το ίντερνετ μας έχει φέρει πιο κοντά από ποτέ. Μπορείτε να βρείτε ανθρώπους που βρίσκονται σε παρόμοια στιγμή της ζωής τους και μπορούν να καταλάβουν, ή και να βοηθήσουν.

Τι συμβαίνει με τις ενοχές;

Οι ενοχές είναι ένα συναίσθημα που δημιουργείται με το που αναλάβουμε μια ευθύνη, όχι με το που κάνουμε κάτι λάθος. Ο βαθμός στον οποίο μας επηρεάζει αυτό είναι διαφορετικός για τον καθένα, αλλά η σκληρή πραγματικότητα είναι πως όταν ένας άνθρωπος εξαρτάται από εμάς, οι ενοχές καραδοκούν σε κάθε γωνιά. Όπως είπαμε, δεν πρέπει να υπάρχουν ενοχές στο να φροντίζετε τον εαυτό σας ή να γνωρίζετε ποια είναι τα όριά σας.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πάσχα: Συνήθη λάθη που προκαλούν προβλήματα υγείας
Ο διπλός "Μαραθώνιος" των παιδιάτρων της Β. Ελλάδας με...τερματισμό τη Μαδαγασκάρη
Η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ψηφιακή Δεκαετία