Ο διαβήτης, οι καρδιαγγειακές και οι αναπνευστικές ασθένειες, συγκαταλέγονται μεταξύ των ερευνητικών τομέων που είναι πιθανό να έχουν τα περισσότερα κέρδη στην παγκόσμια αγορά των κλινικών δοκιμών το 2022. Αυτές οι εκτιμήσεις βασίζονται στις δοκιμές που έχουν ανακοινωθεί από τις εταιρείες ότι επίκεινται, καθώς και σε προβλέψεις που βασίζονται σε ιστορικά στοιχεία που είναι διαθέσιμα στη βάση δεδομένων της GlobalData.

Ο διαβήτης στην κορυφή των κλινικών δοκιμών το 2022

Στον διαβήτη, η GlobalData έχει εντοπίσει περίπου 80 κλινικές δοκιμές που πρόκειται να ξεκινήσουν το 2022, ενώ έχουν προγραμματιστεί επιπλέον 300  κλινικές μελέτες χωρίς ανακοινωμένη ημερομηνία έναρξης. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της εταιρείας ερευνών, περίπου 230 δοκιμές από το σύνολο των 300 θα ξεκινήσουν εντός της φετινής περιόδου.

Συνολικά προβλέπει ότι περίπου 310 δοκιμές για τον διαβήτη θα ξεκινήσουν το 2022, ενώ την ίδια περίοδο πέρσι, υπήρχαν σε εξέλιξη μόνο 180 δοκιμές. Εφόσον υλοποιηθούν οι εκτιμήσεις, θα πρόκειται για την πρώτη ετήσια αύξηση από τότε που η δοκιμαστική δραστηριότητα μειώθηκε λόγω της πανδημίας.

Αναζωπύρωση και μάλιστα πάνω από τα επίπεδα του 2021 αναμένεται και για τις κλινικές δοκιμές για την υπέρταση. Υπάρχουν περίπου 220 ανακοινωθείσες δοκιμές που αναμένεται να ξεκινήσουν φέτος, που αν συμβεί θα είναι αυξημένες πάνω από το 50% των συνολικών δοκιμών που διενεργήθηκαν το 2021.

Οπως αναφέρεται, η αναμενόμενη αύξηση των δοκιμών υπέρτασης οφείλεται κυρίως στην εντονότερη δραστηριότητα στην Κίνα, την Ινδία και τη Ρωσία, όπου πραγματοποιούνται έξι στις δέκα προγραμματισμένες δοκιμές για την υπέρταση.

Εκτόξευση των δοκιμών για τις λοιμώξεις του αναπνευστικού

Η GlobalData έχει ήδη εντοπίσει περίπου 110 δοκιμές για τις λοιμώξεις της αναπνευστικής οδού που είναι πιθανό να ξεκινήσουν το 2022, εκ των οποίων μόνο οι επτά σχετίζονται με την Covid-19.

Όσο για άλλες αναπνευστικές ασθένειες, η βρογχίτιδα, η φαρυγγίτιδα και η αλλεργική ρινίτιδα αναμένεται επίσης να ξεπεράσουν τα επίπεδα των κλινικών δοκιμών το 2021. Στη βρογχίτιδα, η νέα δοκιμαστική δραστηριότητα το 2022 αναμένεται ότι θα υπερδιπλασιαστεί σε σύγκριση με το 2021. Πέρσι, υπήρξαν μόνο περίπου 70 νέες δοκιμές βρογχίτιδας, ενώ υπάρχουν ήδη 130 προγραμματισμένες δοκιμές βρογχίτιδας που δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει. Μολονότι, αυτές οι δοκιμές δεν έχουν ακόμη ημερομηνία έναρξης, οι προηγούμενες τάσεις δείχνουν ότι περίπου το 80% αυτών, που είναι περίπου 100 κλινικές μελέτες, πιθανότατα θα ξεκινήσει το 2022.

Ποικίλες δραστηριότητες κατά τη διάρκεια της πανδημίας

Το 2022, πολλές προ-πανδημικές τάσεις δραστηριότητας κλινικών δοκιμών πιθανότατα θα επανέλθουν σε ταχύτητα. Οπως αναφέρει το δημοσίευμα, οι  οργανισμοί κλινικής έρευνας και οι χορηγοί συνεχίζουν να βρίσκουν τρόπους για τη διεξαγωγή δοκιμών σε ένα περιβάλλον πανδημίας, όπως η χρήση αποκεντρωμένων δοκιμών. Στις 14 Δεκεμβρίου, το Clinical Trials Arena ανέφερε ότι η αφομοίωση του σχεδιασμού των αποκεντρωμένων κλινικών δοκιμών πρόκειται να φτάσει σε νέα ύψη το 2022, με αύξηση 28% σε σύγκριση με το 2021. Επίσης, δοκιμές των οποίων οι ημερομηνίες έναρξης έχουν καθυστερήσει λόγω της πανδημίας ξεκινούν επιτέλους.

Για παράδειγμα, ο αριθμός των νέων μελετών για την φαρυγγίτιδα είχε εκτοξευθεί τα χρόνια πριν από την πανδημία, αλλά η δραστηριότητα αυτή σταμάτησε με πτώση 25% λόγω της Covid-19. Τώρα, ωστόσο, οι δοκιμές για τη φαρυγγίτιδα ετοιμάζονται για αναζωπύρωση. Υπάρχουν επί του παρόντος περίπου 75 προγραμματισμένες δοκιμές χωρίς ημερομηνία έναρξης και, εάν οι περισσότερες από αυτές τις μελέτες ξεκινήσουν το 2022, τότε η δραστηριότητα θα είναι σε καλό δρόμο για να ξεπεράσει τα επίπεδα του 2019. Άλλες ενδείξεις με τάση ανάκαμψης είναι οι κλινικές δοκιμές για τις λοιμώξεις του δέρματος και των μαλακών ιστών, τη φλεγμονή της ουροδόχου κύστης, τις λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος και τον υπερπαραθυρεοειδισμό.

Από την άλλη πλευρά, ορισμένοι τομείς ασθενειών συνέχισαν να παρουσιάζουν αυξανόμενη δραστηριότητα παρά την Covid-19. 

Ένα παράδειγμα είναι η σπάνια πεπτική διαταραχή, το σύνδρομο Zollinger-Ellison. Μεταξύ 2010 και 2016, ξεκινούσαν κατά μέσο όρο επτά νέες δοκιμές κάθε χρόνο. Η δραστηριότητα έκτοτε εκτοξεύτηκε: έγιναν σχεδόν 60 δοκιμές που ξεκίνησαν τα τελευταία δύο χρόνια. Με σχεδόν 50 προγραμματισμένες μελέτες η αύξηση της δραστηριότητας των δοκιμών για το σύνδρομο Zollinger-Ellison είναι πιθανό να συνεχιστεί το 2022.

Πηγές:
clinicaltrialsarena

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Covid: Απότομη αύξηση του ιικού φορτίου στη Θεσσαλονίκη
Τι προκαλεί ο κλιματισμός στο σώμα σας
Πανώλη στα αιγοπρόβατα: Σε «Κατάσταση Ειδικής Κινητοποίησης» η Θεσσαλία