Πάνω από 3.500 ασθενείς που νόσησαν με Κορωνοϊό στη χώρα έχουν λάβει το baricitinib. Πρόκειται για ένα αντιφλεγμονώδες φάρμακο που λαμβάνεται από το στόμα και χρησιμοποιείται για να καταστέλλει την υπεραντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος στους ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα.  
Από τους 3.500 ασθενείς, πληροφορίες λένε ότι οι 600 εξ' αυτών το έλαβαν δωρεάν, χάρη στην προσφορά της Φαρμασέρβ-Λίλλυ, στην οποία και ανήκει το σκεύασμα. Υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία στο πλαίσιο της ουσιαστικής υποστήριξης που έχει προσφέρει στον εθνικό αγώνα κατά του Κορωνοϊού προχώρησε στις αρχές του 2021  σε δωρεά του φαρμάκου baricitinib στον ΕΟΔΥ. Μια δωρεά που ξεπέρασε σε αξία τα 200.000 ευρώ.  

Αποζημιώνεται μέσω του ΣΗΠ

Ο ΕΟΠΥΥ αναγνωρίζοντας τη θεραπευτική αξία του σκευάσματος, συμβάλλοντας σε αυτό και μεγάλες κλινικές μελέτες που έχουν διενεργηθεί σε νοσοκομεία της χώρας, όπως το Αττικόν, το Ιπποκράτειο, ο Ευαγγελισμός κ.λπ. το αποζημιώνει μέσω του Συστήματος Ηλεκτρονικής Προέγκρισης. Στο μεταξύ, σε εξέλιξη βρίσκεται και νέα μελέτη για το κλινικό όφελος του σκευάσματος στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου, η οποία ξεκίνησε στις 18 Οκτωβρίου 2021 και ολοκληρώνεται τον Απρίλιο του 2022. 

Κλινικό όφελος που επιβεβαιώθηκε πρόσφατα ακόμη μια φορά από τη μεγάλη διεθνή μελέτη Recovery, η οποία έδειξε ότι μειώνει περαιτέρω κατά 13% τον κίνδυνο θανάτου των νοσηλευομένων ασθενών με σοβαρή Covid-19, που παίρνουν ήδη άλλα φάρμακα κατά της νόσου, όπως η δεξαμεθαζόνη.

«Η προσθήκη του baricitinib στα φάρμακα που οι γιατροί ήδη έχουν χορηγήσει αποδίδει πρόσθετο όφελος», δήλωσε ο καθηγητής Ιατρικής και Επιδημιολογίας Μάρτιν Λάντρεϊ του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Η επιστημονική κοινότητα εμφανίζεται ικανοποιημένη από την επιβεβαίωση ότι ένα «όπλο» προστίθεται στις λίγες θεραπείες που αποδεδειγμένα έχουν κάποιο αποτέλεσμα στην περίπτωση βαριάς νόσου Covid-19.

Τι έδειξε η μελέτη σε 4.008 νοσηλευομένους

Οι ερευνητές, οι οποίοι έκαναν τη σχετική προδημοσίευση στο medRxiv, συνέκριναν 4.008 νοσηλευόμενους ασθενείς με Covid-19 που είχαν κάνει τη συνήθη θεραπεία (χορήγηση οξυγόνου, δεξαμαθεζόνης, ρεμδεσιβίρης, tocilizumab κ.ά.), με 4.148 που είχαν πάρει τα ίδια φάρμακα συν το baricitinib. Από τη δεύτερη ομάδα πέθαναν 513 (το 12%) μέσα στις επόμενες 28 μέρες, έναντι 546 θανάτων (14%) από την πρώτη ομάδα ελέγχου.

Το baricitinib δεν φάνηκε να προκαλεί ιδιαίτερες παρενέργειες όταν χρησιμοποιείται για σύντομο χρονικό διάστημα κατά της βαριάς Covid-19. Το φάρμακο είναι αρκετά πιο ακριβό από τη φθηνή δεξαμεθαζόνη, αλλά φθηνότερο από το tocilizumab (το κόστος μίας θεραπείας δέκα ημερών με baricitinib εκτιμάται σε 250 λίρες). Αναμένεται ότι σύντομα το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Βρετανίας θα συστήσει την ευρεία χρήση του baricitinib σε ασθενείς νοσούντες σοβαρά από κορωνοϊό.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο διπλός "Μαραθώνιος" των παιδιάτρων της Β. Ελλάδας με...τερματισμό τη Μαδαγασκάρη
Η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ψηφιακή Δεκαετία
Πασχαλινές δραστηριότητες για όλη την οικογένεια