Πρωτόγονη μορφή έχει λάβει ο πόλεμος στην Ουκρανία. Δεν τηρούνται στοιχειώδεις ανθρωπιστικοί κανόνες, καθώς άμαχοι, υγειονομικές δομές και ασθενοφόρα μπαίνουν στο στόχαστρο του ρωσικού στρατού.

Ο χθεσινός αεροπορικός ρωσικός βομβαρδισμός του μαιευτηρίου στη Μαριούπολη προκάλεσε 17 τραυματισμούς, σύμφωνα με αξιωματούχους της περιοχής. Εικόνες εγκύων να μεταφέρονται αιμόφυρτες σε φορεία, δείχνει πως ο πόλεμος στην Ουκρανία γίνεται με μεσαιωνικούς όρους.

Το συγκεκριμένο χτύπημα είναι η κορυφή του παγόβουνου. Σύμφωνα με σημερινά στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), από την αρχή του πολέμου έχουν γίνει 26 επιβεβαιωμένες επιθέσεις, στις οποίες περιλαμβάνεται και ο χθεσινός βομβαρδισμός του μαιευτηρίου.

Πρόκειται για χτυπήματα σε 21 υγεινομικές εγκαταστάσεις και 3 σε ασθενοφόρα. Τα πλήγματα έχουν προκαλέσει 12 θανάτους και 34 τραυματισμούς, ενώ σε 5 περιπτώσεις έχουν προκληθεί ζημιές σε υλικό. 

Οι υπεύθυνοι του ΠΟΥ υπογραμμίζουν πως, κατά τη διάρκεια του πολέμου, η Υγεία πρέπει να παραμείνει πυλώνας προτεραιότητας της ανθρωπιστικής αντίδρασης.

Τα συστήματα και οι υγειονομικές εγκαταστάσεις πρέπει να παραμείνουν προστατευμένα, λειτουργικά, ασφαλή και προσβάσιμα σε όλους όσους χρειάζονται βασικές ιατρικές υπηρεσίες. Προστατευμένοι πρέπει να παραμείνουν και οι εργαζόμενοι στον τομέα της Υγείας, προκειμένου να συνεχίσουν να σώζουν ζωές.

Ελλείψεις οξυγόνου

Οι ειδικοί του Οργανισμού επισημαίνουν πως πρέπει να παραμείνει ασφαλής και η προμήθεια του αναγκαίου υλικού, μεταξύ του οποίου το οξυγόνο, που είναι ζωτικής σημασίας για ασθενείς με μια σειρά παθήσεων, στις οποίες περιλαμβάνεται η CoViD (1.700 άτομα), σε νεογνά και ηλικιωμένα άτομα, σε γυναίκες με επιπλοκές εγκυμοσύνης, τοκετού, σε ασθενείς με χρόνιες παθήσεις, σήψη και τραυματίες.

Όπως αναφέρουν, η κατάσταση της παροχής οξυγόνου πλησιάζει σε πολύ επικίνδυνο σημείο στην Ουκρανία. Τα φορτηγά δεν μπορούν να μεταφέρουν προμήθειες οξυγόνου από τα εργοστάσια σε νοσοκομεία όλης της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας Κιέβου.

Τα περισσότερα νοσοκομεία θα μπορούσαν να εξαντλήσουν τα αποθέματα οξυγόνου τους μέσα στις επόμενες 24 ώρες. Κάποια έχουν ήδη εξαντληθεί. Αυτό θέτει σε κίνδυνο χιλιάδες ζωές.

Επιπλέον, οι κατασκευαστές γεννητριών ιατρικού οξυγόνου σε πολλές περιοχές αντιμετωπίζουν ελλείψεις ζεόλιθου, ενός κρίσιμου, κυρίως εισαγόμενου χημικού προϊόντος, που είναι απαραίτητο για την παραγωγή ασφαλούς ιατρικού οξυγόνου. Απαιτούνται επίσης ασφαλείς παραδόσεις ζεόλιθου εκτός Ουκρανίας σε αυτές τις εγκαταστάσεις.

Σύμβαση Γενεύης

Το 1964, υπογράφηκε από 194 χώρες η Σύμβαση της Γενεύης (φωτογραφία), με την οποία μπήκαν οι βάσεις του διεθνούς δικαίου για την ανθρωπιστική διαχείριση των θυμάτων του πολέμου.

Ο όρος Σύμβαση της Γενεύης υποδηλώνει τις συμφωνίες του 1949, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο διαπραγματεύσεων μετά τη λήξη του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου (1939 -45), και ανανέωσαν τους όρους των πρώτων τριών συνθηκών (1864, 1906, 1929), προσθέτοντας μία τέταρτη συνθήκη.

Τα άρθρα της Τέταρτης Σύμβασης της Γενεύης (1949) ορίζουν εκτενώς τα βασικά δικαιώματα των αιχμαλώτων (πολιτών και στρατιωτών) κατά τη διάρκεια του πολέμου, θεμελιώδεις προστασίες για τους τραυματίες και θεμελιώδεις προστασίες για τους πολίτες μέσα ή γύρω από πολεμική ζώνη. 

Στο άρθρο 12 της συνθήκης (νόμος 3841/1955) αναφέρονται για τους τραυματίες τα εξής:

"Τα Μέλη των ενόπλων δυνάμεων και τα εις το επόμενον άρθρον αναφερόμενα άλλα πρόσωπα όταν είναι τραυματίαι ή ασθενείς δέον να είναι σεβαστά και να προστατεύονται εις πάσαν περίπτωσιν.

Θα τύχουν ανθρωπιστικής μεταχειρίσεως και περιθάλψεως υπό του εν συρράξει Μέρους εις την εξουσίαν του οποίου θα ευρίσκωνται, άνευ ουδεμίας διακρίσεως δυσμενούς χαρακτήρος βασιζομένης εις το φύλον, την φυλήν, την εθνικότητα, την θρησκείαν, τας πολιτικάς πεποιθήσεις ή έτερον ανάλογον κριτήριον. Απαγορεύεται αυστηρώς πάσα προσβολή εις την ζωήν ή το πρόσωπόν των, και πλην άλλων ή εξόντωσις των βαρέως πασχόντων, ο φόνος, ή βάσανος, η ενέργεια επ’ αυτών βιολογικών πειραμάτων, η εσκεμμένη εγκατάλειψίς των άνευ ιατρικής περιθάλψεως ή άνευ περιποιήσεως, η επί σκοπώ έκθεσίς των εις κίνδυνον μεταδόσεως ασθενείας ή μολύνσεως επί τούτο δημιουργηθείσης.

Μόνον λόγω επειγούσης ανάγκης επιτρέπεται η μεταβολή της προτεραιότητος εις την σειράν παροχής περιθάλψεως.

Αι γυναίκες θα τυγχάνουν της οφειλομένης εις το φύλον των ειδικής προσοχής.

Το εν συρράξει Μέρος το υποχρεούμενον να εγκαταλείψη τραυματίας ή ασθενείς εις τον εχθρόν θ’ αφήση πλησίον των, εφ’ όσον αι στρατιωτικαί ανάγκαι το επιτρέπουν, μέρος του υγειονομικού προσωπικού και υλικού του ώστε να συμβάλη εις την περίθαλψίν των".

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γρίπη των πτηνών: Χαμηλός ο κίνδυνος μετάδοσης από τα ζώα στον άνθρωπο στις πόλεις
Τα νοσοκομεία με τη μεγαλύτερη φαρμακευτική δαπάνη [πίνακας]
1 στους 2 υγειονομικούς θεωρούν μη ασφαλή την παρεχόμενη φροντίδα, λόγω των ελλείψεων [ανάλυση]