Σε αποδρομή βρίσκεται η επιδημία στην Ελλάδα. Το σύνολο των δεικτών εμφανίζουν σταθερά πτωτική πορεία από την αρχή του έτους μέχρι σήμερα. Εξαίρεση αποτελούν οι θάνατοι ασθενών με CoViD, οι οποίοι μειώνονται, αλλά όχι όσοι οι υπόλοιποι "σκληροί" δείκτες.

Το iatronet.gr επεξεργάστηκε τα στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) και συνέκρινε τα δεδομένα της πρώτης εβδομάδας με εκείνα του τελευταίου επταήμερου. 

Το συμπέρασμα που προκύπτει είναι μία σαφής μείωση της θετικότητας στα τεστ (PCR, rapid, self tests) για κορωνοϊό κατά 60,8%. Πολύ μεγαλύτερη είναι η υποχώρηση στα self tests (72,2%) και πολύ μικρότερη στα PCR και στα rapid tests (29,5%), τα οποία γίνονται πιο στοχευμένα. 

Η ύφεση της θετικότητας συνοδεύεται από αξιόλογη μείωση κατά 46% των εισαγωγών στα νοσοκομεία, η οποία ακολουθείται από μικρότερη υποχώρηση της πληρότητας των απλών κλινών CoViD (35,7%) και των ΜΕΘ CoViD (25%).

Οι λιγότερες εισαγωγές στα νοσοκομεία έχουν οδηγήσει σε καθαρή μείωση του αριθμού των διασωληνωμένων ασθενών κατά 40,4%. Οι θάνατοι, ωστόσο, παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, αν και είναι λιγότεροι κατά 17,9%. Οι επιδημιολόγοι σημειώνουν πως αυτός θα είναι ο τελευταίος δείκτης της πανδημίας που θα υποχωρήσει. 

 Δείκτης Πρώτη εβδομάδα 2022  Τελευταίο επταήμερο  Διαφορά
Εισαγωγές ασθενών 522  282   -46%
Πληρότητα απλών κλινών CoViD 70%  45%  -35,7% 
Πληρότητα ΜΕΘ CoViD 88%   66% -25% 
Διασωληνωμένοι  625 372  -40,4% 
Θάνατοι  473  388   -17,9%
Θετικότητα PCR - rapid tests  7,53%  5,31%  -29,5%
Θετικότητα self tests  4,64%   1,29%  -72,2%
Συνολική θετικότητα 5,77%   2,26%  -60,8%

Ευρωπαϊκές χώρες

Όπως αναφέρεται στην τελευταία έκθεση του Εθνικού Παρατηρητηρίου για την CoViD, για να ανοίξουν το δρόμο προς την κανονικότητα και να αποτρέψουν νέα δυνητική έξαρση της πανδημίας, οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες αναπροσαρμόζουν τα περιοριστικά μέτρα με βάση τις εξελίξεις σε τοπικό ή και εθνικό επίπεδο, καταργώντας σταδιακά ολοένα και περισσότερους περιορισμούς.

Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν κατά το διάστημα 24 Φεβρουαρίου έως 2 Μαρτίου είναι τα εξής:

Στη Γαλλία, από τις 14 Μαρτίου δεν θα είναι πλέον υποχρεωτική η χρήση μάσκας στους δημόσιους χώρους. Η υποχρέωση θα διατηρηθεί, ωστόσο, στα μέσα μεταφοράς και στα νοσοκομεία. Το ίδιο θα συμβεί και με τα υγειονομικά πιστοποιητικά τα οποία οφείλουν σήμερα να επιδεικνύουν οι πολίτες για να εισέρχονται μεταξύ άλλων στα καφέ και τα εστιατόρια. Από την απαλλαγή θα εξαιρεθούν όσοι εργάζονται στον τομέα της Υγείας.

Στην Ιταλία, η χρήση της μάσκας στους ανοικτούς χώρους είναι πλέον υποχρεωτική μόνο σε περίπτωση πολυκοσμίας. Η χρήση της μάσκας σε κλειστούς χώρους παραμένει σε ισχύ μέχρι τις 31 Μαρτίου.

Στην Αυστρία, από τις 5 Μαρτίου καταργήθηκαν οι περισσότεροι περιορισμοί για την πανδημία. Η χρήση προστατευτικής μάσκας θα είναι υποχρεωτική πλέον μόνο στους χώρους εργασίας, στα σούπερ μάρκετ, στα ιατρεία, στα νοσοκομεία και στους οίκους ευγηρίας.

Στη Γερμανία, η χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων θα γίνει σταδιακά έως τις 20 Μαρτίου. Από τις 4 Μαρτίου, επιτρέπονται πάλι οι ιδιωτικές συναθροίσεις χωρίς περιορισμό στον αριθμό συμμετεχόντων. Αν, ωστόσο, συμμετέχουν άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί, τότε έως τις 19 Μαρτίου θα εξακολουθεί να ισχύει ο κανόνας για συνάντηση με έως και δύο άτομα από διαφορετικό νοικοκυριό, με την εξαίρεση των παιδιών κάτω των 14 ετών. Από τις 4 Μαρτίου εμβολιασμένοι, ιαθέντες και όσοι προσκομίζουν αρνητικό διαγνωστικό τεστ της ίδιας ημέρας μπορούν να επισκέπτονται τα καταστήματα εστίασης, ενώ στα κλαμπ θα επιτρέπεται η είσοδος μόνο σε εμβολιασμένους με τις τρεις δόσεις ή ιαθέντες που προσκομίζουν αρνητικό τεστ. Θα παραμείνει ωστόσο υποχρεωτική η χρήση μάσκας, με σύσταση για FFP-2.

Η Ισπανία από τις 4 Μαρτίου κατήργησε τους περιορισμούς που ίσχυαν για τις αθλητικές διοργανώσεις και τα γήπεδα θα μπορούν να δέχονται φιλάθλους στο 100% της χωρητικότητάς τους, δηλαδή ό,τι ίσχυε πριν από την πανδημία.

Πηγές:
ΕΟΔΥ, Εθνικό Παρατηρητήριο CoViD

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Απάντηση της διοίκησης του νοσοκομείου "Αττικόν" στην καταγγελία Καλλιάνου
Μ. Γιαννάκος: Ατυχής η δήλωση Καλλιάνου για το προσωπικό του νοσοκομείου "Αττικόν"
Συμμετοχή Γεωργιάδη στο Άτυπο Συμβούλιο των Υπουργών Υγείας της ΕΕ, στις Βρυξέλλες