Μάρτιος και η Άνοιξη έχει αρχίσει δειλά- δειλά να κάνει την εμφάνισή της με το δροσερό αεράκι, τα ανθισμένα λουλούδια και δέντρα της. 

Ωστόσο με το δροσερό αεράκι η αερομεταφερόμενη γύρη και διάφορα αλλεργιογόνα διασκορπίζονται παντού. Η αλλεργική ρινίτιδα της Άνοιξης είναι συνήθης αυτήν την περίοδο και αρκετοί άνθρωποι ταλαιπωρούνται με   ενοχλητικό μπούκωμα, καταρροή, φτάρνισμα, κόκκινα μάτια. Στις συνθήκες επιδημικής έξαρσης του νέου κορωνοϊού covid 19 που διανύουμε, πολλοί άνθρωποι που υποφέρουν από αλλεργική ρινίτιδα λόγω γύρης κατά την περίοδο που διανύουμε συχνά ρωτούν εάν τα δυσάρεστα συμπτώματα της καταρροής, του βήχα, της ρινικής συμφόρησης που τους ταλαιπωρούν έχουν ως αίτιο τη συνήθη αλλεργική ρινίτιδα της Άνοιξης ή το νέο κορωνοϊό covid19.

Ο κορωνοϊός μπορεί να προκαλέσει ανάλογα με την αλλεργική ρινίτιδα της Άνοιξης συμπτώματα σε μεγάλη μερίδα ασθενών. H διαφορική διάγνωση των δύο δεν είναι εύκολη χωρίς εργαστηριακό έλεγχο. Εξάλλου η αλλεργική ρινίτιδα μπορεί να επιπλακεί και με μικροβιακές ή ιογενείς επιμολύνσεις. Ωστόσο ορισμένα σημεία, διαφοροποιούν τις δύο παθήσεις σε αρκετούς πάσχοντες.

Τα σημεία αυτά είναι τα εξής:

  • Η ύπαρξη πυρετού. Ο πυρετός είναι σημείο φλεγμονής από παθογόνους μικροοργανισμούς. Συνηθίστε να ελέγχετε τη θερμοκρασία του σώματός σας αυτή την περίοδο.
  • Οι έντονες μυαλγίες αρθραλγίες. Ο νέος κορονοϊός συχνά προκαλεί πόνους σε σώμα και αρθρώσεις.
  • H απώλεια οσμής και γεύσης. Παρά το γεγονός ότι οι διαταραχές της οσμής είναι γνώριμες στους πάσχοντες από αλλεργική ρινίτιδα λόγω της απόφραξης της μύτης, η αιφνίδια απώλεια της οσμής ή της γεύσης παραπέμπει σε λοίμωξη από κορωνοϊό.
  • Η αλλαγή των καθιερωμένων χαρακτηριστικών της ρινικής σας συμφόρησης συγκριτικά με προηγούμενα έτη: Εάν το σύνηθες μπούκωμα της αλλεργικής ρινίτιδας από την οποία πάσχετε, ξαφνικά επιδεινωθεί, σας κάνει δύσπνοια ή έντονη καταρροή πρέπει να θορυβηθείτε.

Μέτρα που πρέπει να τηρείτε για την αλλεργική σας ρινίτιδα:

  1. Να συμβουλεύεστε τα μετεωρολογικά site που μετρούν ταχύτητα ανέμου και συγκέντρωση γύρης. Να αερίζετε το σπίτι σας κατά τη στιγμή που η ταχύτητα του ανέμου και η συγκέντρωση της γύρης είναι χαμηλή. Προγραμματίστε τις δραστηριότητες εξωτερικού χώρου και αερισμό χώρων κατά τις ώρες χαμηλής συγκέντρωσης γύρης και έντασης αέρα.
  2. Να έχετε διπλά τζάμια στα παράθυρα.
  3. Τα παράθυρα στο αυτοκίνητο πρέπει να διατηρούνται κλειστά
  4. Να αλλάζετε ρούχα και παπούτσια μόλις εισέρχεστε από εξωτερικό χώρο στο σπίτι.
  5. Κάντε μπάνιο όταν επιστρέφετε στο σπίτι σας με καλά υποαλλεργικά καθαριστικά προϊόντα.
  6. Αυτή την περίοδο απομακρύνετε τα χαλιά, χνουδωτά αντικείμενα και μοκέτες που μαζεύουν σκόνη και αερομεταφερόμενα αλλεργιογόνα.
  7. Χρησιμοποιήστε κλιματιστικά συστήματα και ηλεκτρικές σκούπες  με φίλτρα HEPA.
  8. Χρησιμοποιήστε αδιαπέραστα καλύμματα στα κρεβάτια κατά τη διάρκεια της ημέρας τα οποία θα τα αφαιρείτε κατά τον ύπνο.
  9. Να χρησιμοποιείτε στεγνωτήριο ρούχων εάν έχετε σοβαρό πρόβλημα. Η γύρη επικάθεται στα ρούχα στην περίπτωση του στεγνώματος σε εξωτερικό χώρο
  10. Δεν συνιστάται η πραγματοποίηση δραστηριοτήτων στο ύπαιθρο, όπως το κλάδεμα, το κόψιμο χόρτων, η αποκομιδή σκουπιδιών και πεσμένων φρούτων
  11. Συνιστάται αποφυγή καπνού.
  12. Μην αμελείτε τη σωστή ιατρική σας εξέταση για να σας χορηγηθεί αποτελεσματική εξατομικευμένη διατροφική θεραπεία,θεραπεία με αποτελεσματικά συμπληρώματα ή φάρμακα.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα