Ερευνητές του University of Queensland, έδειξαν γενετική σχέση μεταξύ ενδομητρίωσης και υπότυπων καρκίνου ωοθηκών- κάτι που τους επέτρεψε να εντοπίσουν πιθανούς φαρμακευτικούς στόχους για τη θεραπεία και την αύξηση της κατανόησης των 2 παθήσεων.

Η Dr. Sally Mortlock και ο καθηγητής Grant Montgomery, πραγματοποίησαν μεγάλη γενετική μελέτη για να εντοπίσουν γενετική βάση για αυτόν τον κίνδυνο, με στόχο την καλύτερη κατανόηση της βιολογικής αλληλεπικάλυψης.

Η Dr. Mortlock δήλωσε ότι η νέα έρευνα δείχνει πως γυναίκες με ορισμένους γενετικούς δείκτες που τις προδιαθέτουν στην ενδομητρίωση, έχουν επίσης υψηλότερο κίνδυνο για ορισμένους υπότυπους καρκίνου στις ωοθήκες.

Σημείωσε, ότι αν και οι νόσοι συνδέονται γενετικά, ο κίνδυνος για καρκίνο στις ωοθήκες σε όσες γυναίκες έχουν ενδομητρίωση δεν είναι ουσιαστικά αυξημένος.

H έρευνα ανακάλυψε γονίδια που θα μπορούσαν να αποτελέσουν στόχο για φάρμακα αντιμετώπισης της ενδομητρίωσης και του καρκίνου στις ωοθήκες μελλοντικά.

Οι ερευνητές συνδύασαν μεγάλες βάσεις δεομένων συγκρίνοντας το γονιδίωμα 15.000 γυναικών με ενδομητρίωση και 25.000 με καρκίνο ωοθηκών, για να διαπιστώσουν επικάλυψη στους παράγοντες κινδύνου μεταξύ των δυο νόσων.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Cell Reports Medicine.

Πηγές:
Cell Reports Medicine.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η μοναξιά αυξάνει τον κίνδυνο θνητότητας σε επιζώντες από καρκίνο
CoViD-19: Συχνότερη η απώλεια όσφρησης μετά από μόλυνση με παραλλαγή Άλφα
ΚEΘΕΑ Ήπειρος: Πρόγραμμα κατάρτισης ‘’Αρωματικά-Φαρμακευτικά Φυτά’’