Τσιμπούρια που φέρουν μυστηριώδη και σπάνιο ιό που μπορεί να αρρωστήσει ή ακόμα και να προκαλέσει τον θάνατο ηλικιωμένων ή ανθρώπων με υποκείμενα νοσήματα, εντοπίστηκε σε τουλάχιστον 7 πολιτείες των ΗΠΑ. O πιθανόν θανατηφόρος ιός Heartland εξαπλώνεται στις ΗΠΑ και τώρα βρίσκεται στη Georgia, αναφέρουν ερευνητές του Emory University.

Δείγματα εξετάσεων έδειξαν ότι τα τσιμπούρια lone star στη Georgia φέρουν τον ιό Heartland, αναφέρουν οι ερευνητές στο περιοδικό Emerging Infectious Diseases.

Ο Gonzalo M. Vazquez-Prokopec, δήλωσε ότι θέλει να βάλει τους ανθρώπους σε εγρήγορση και όχι σε πανικό. Οι άνθρωποι τείνουν να βγαίνουν περισσότερο την άνοιξη και θα μπορούσαν να εκτεθούν σε τσιμπούρια που αυξάνονται γρήγορα, ιδιαίτερα στο Νότο, αυτή την εποχή του έτους.

Δεν είναι ακόμα πολλά γνωστά για τον ιό Heartland, ο οποίος όταν μεταδοθεί σε κάποιον από δάγκωμα τσιμπουριού μπορεί να προκαλέσει πυρετό, κόπωση, μειωμένη όρεξη, κεφαλαλγία, ναυτία, διάρροια και μυϊκό πόνο ή πόνο στις αρθρώσεις.

Ορισμένοι άνθρωποι που μολύνθηκαν από τον ιό διαγνώστηκαν με χαμηλότερα από το φυσιολογικό επίπεδα λευκών αιμοσφαιρίων και αιμοπεταλίων. Εξετάσεις ήπατος μπορούν να δείξουν αυξημένα επίπεδα ενζύμων.

Ο ιός Heartland  εντοπίστηκε το  2009 στο Μισούρι όταν 2 άντρες νοσηλεύτηκαν με συμπτώματα. Ο ιός έχει αναφερθεί σε τσιμπούρια lone star στο Μισούρι, Αλαμπάμα, Ιλινόις, Κάνσας και Νέα Υόρκη, αν και δεν είναι γνωστό αν έχει εξαπλωθεί σε άλλες περιοχές των ΗΠΑ.

Βρίσκεται νοτιοανατολικά και μεσοδυτικά και εξαπλώνεται με το τσιμπούρι lone star.

Το γονιδιακό αποτύπωμα του ιού που βρίσκεται στη Georgia διαφέρει από αυτό που βρίσκεται σε άλλες Πολιτείες και αυτό υποδεικνύει ότι ο ιός μπορεί ενδεχομένως να μεταλλάσσεται γρήγορα.

Ο ιός Heartland είναι αναδυόμενος ιός, εγγενής στις ΗΠΑ, δήλωσε ο ερευνητής Gonzalo Vazquez-Prokopec.

Δεν υπάρχει επίσημο τεστ ή αγωγή για τον ιό και το επίπεδο μετάδοσης στους ανθρώπους είναι άγνωστο. Ο ερευνητής σημειώνει ότι το εύρημα συμβάλλει στην κατανόηση ενός παθογόνου που είναι ελάχιστα γνωστό και θα μπορούσε να γίνει πρόβλημα δημόσιας υγείας καθώς οι άνθρωποι περνούν περισσότερο χρόνο σε εξωτερικούς χώρους.

Έως τον Ιανουάριο του 2021 περισσότερα από 50 περιστατικά του ιού Heartland εμφανίστηκαν σε 11 πολιτείες των ΗΠΑ.

Πολλές από αυτές τις λοιμώξεις ήταν τόσο σοβαρές που οι ασθενείς έπρεπε να νοσηλευτούν. Ορισμένοι ασθενείς με άλλες χρόνιες νόσους πέθαναν από τη λοίμωξη.

Πηγές:
Emerging Infectious Diseases.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
"Και τώρα...αγωνιζόμαστε" - Από το σοκ της διάγνωσης, στη μάχη με τον καρκίνο
Μ. Θεμιστοκλέους: Με ποιο νέο όργανο αλλάζουν διοίκηση του ΕΣΥ και υπουργείο Υγείας
Οι επιτροπές και ο Μεγάλος Αδερφός από το υπουργείο Οικονομικών στην ΕΚΑΠΥ