Για το πένθος και το στίγμα που αφορούν την νόσο του ήπατος αναφέρθηκε στην ημερίδα του iatronet.gr και της ΑΜΚΕ Μαθήματα Ζωής, ο πρόεδρος του συλλόγου ασθενών Ήπατος "Προμηθέας" και αντιπρόεδρος της Ένωσης Ασθενών Ελλάδος, Γιώργος Καλαμίτσης.

Οι ασθένειες του ήπατος έχουν έντονο στίγμα και κυρίως οι ιογενείς, με τους ασθενείς να βρίσκονται συχνά αντιμέτωποι με διακρίσεις και κοινωνική απομόνωση.

Οι πληροφορίες για τις ιογενείς νόσους του ήπατος είναι εύκολα προσβάσιμες. Παρόλα αυτά στην κοινωνία υπάρχει ελλιπής ενημέρωση και ιδίως στην Περιφέρεια, κάτι που έχει οδηγήσει πολλούς ανθρώπους να αλλάξουν ριζικά τη ζωή τους

Η λανθασμένη πληροφορία για τις ιογενείς ηπατίτιδες μπορεί να δημιουργήσει πολλά προβλήματα στους παθόντες.

Έχει συμβεί επίσης εμείς οι ίδιοι να στηρίζουμε αποφάσεις κοινωνικού αποκλεισμού, αντιμετωπίζοντας την ασθένεια  περίπου ως ηθικό παράπτωμα, ως ένα ηθικό ελάττωμα των ανθρώπων που νοσούν.

Η Covid, σύμφωνα με τον κ. Καλαμίτση έβγαλε "την ασθένεια από την ντουλάπα". Η εν λόγω ασθένεια άρχισε να αφορά τους πάντες.  Μάθαμε και βιώσαμε όλοι τι σημαίνει στίγμα, ένα στίγμα που προκάλεσε πολύ μεγάλο φόβο.

Αυτό που σκοτώνει, είπε, δεν είναι η ασθένεια αλλά η αντιμετώπιση της κοινωνίας απέναντι στους ανθρώπους που ζουν με την ασθένεια.     

Οφείλουμε, καταλήγει ο Γιώργος Καλαμίτσης, να πιέσουμε ο καθένας από το μετερίζι του ώστε οι αποφάσεις για την υγεία, την αντιμετώπιση και στάση της κοινωνίας απέναντι στα νοσήματα να λαμβάνονται με βάση τα επιστημονικά δεδομένα.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα
ΕΜΑ: Θετική γνωμοδότηση για χορήγηση άδειας κυκλοφορίας σε 8 φάρμακα - Ποια είναι
Αιμορροφιλία Α: Θετική γνωμοδότηση  για θεραπεία από την Επιτροπή Φαρμάκων για Ανθρώπινη Χρήση