Για πρώτη φορά, ερευνητές του UBC εκτύπωσαν τρισδιάστατα ανθρώπινα κύτταρα από όρχεις και εντόπισαν υποσχόμενα πρώιμα σημάδια ικανοτήτων παραγωγής σπέρματος.

Οι ερευνητές με επικεφαλής τον Dr. Ryan Flannigan, ελπίζουν πως η τεχνική μελλοντικά θα προσφέρει λύση σε ανθρώπους που ζουν με μη αντιμετωπίσιμες μορφές υπογονιμότητας.

Οι ερευνητές τυπώνουν τρισδιάστατα αυτά τα κύτταρα με πολύ συγκεκριμένη δομή, που μιμείται την ανθρώπινη ανατομία και πιστεύουν ότι είναι η καλύτερη προσπάθειά τους όσον αφορά τη διέγερση της παραγωγής σπέρματος. Αν αποδειχτεί επιτυχής, θα μπορούσε να ανοίξει δρόμο για νέες αγωγές κατά της υπογονιμότητας.

Οι ερευνητές πραγματοποίησαν βιοψίαγ ια να συλλέξουν βλαστικά κύτταρα από τους όρχεις ασθενών με μη αποφρακτική αζωοσπερμία.

Tα κύτταρα στη συνέχεια αναπτύχτηκαν και τυπώθηκαν τρισδιάστατα σε τρυβλίο petri,  σε κοίλη σωληνοειδή δομή
που μοιάζει με τους  σπερματοφόρους σωληνίσκους που παράγουν σπέρμα.

Δώδεκα ημέρες μετά την εκτύπωση ,οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα κύτταρα είχαν επιζήσει.

Είχαν ωριμάσει σε αρκετά από τα κύτταρα που εμπλέκονται στην παραγωγή σπέρματος και φάνηκε σημαντική βελτίωση στη διατήρηση σπερματογονικών βλαστοκυττάρων. Τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν στο Fertility and Sterility Science.

Πρόσκειται για σημαντική εξέλιξη να βλέπει κάποιος τα κύτταρα να επιζούν και να αρχίζουν να διαφοροποιούνται, δήλωσε ο ερευνητής.

Η ομάδα τώρα εργάζεται ως προς το να εκπαιδεύσει τα εκτυπωμένα κύτταρα να παράγουν σπέρμα. Εκθέτει τα κύτταρα σε διάφορους θρεπτικούς και αυξητικούς παράγοντες   και τελειοποιεί τη δομική διάσταση για να διευκολύνει την αλληλεπίδραση των κυττάρων.

Αν μπορέσουν οι ερευνητές να κάνουν τα κύτταρα να παράγουν σπέρμα, αυτό θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη γονιμοποίηση ωαρίων στην IVF, προσφέροντας νέα αγωγή υπογονιμότητας σε ζευγάρια με δυσκολία σύλληψης.

Πηγές:
Fertility and Sterility Science.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας