Η νόσος Lou Gehrig's (ALS), στην προχωρημένη της μορφή είναι πολύ δύσκολη για τον ασθενή, αφήνοντάς τον χωρίς τρόπους να επικοινωνεί τις ανάγκες και επιθυμίες του.
Όμως, νέο εγκεφαλικό εμφύτευμα επέτρεψε σε 34χρονο ασθενή να ανακτήσει την ικανότητα επικοινωνίας με την οικογένεια και τους γιατρούς του, δήλωσαν Ευρωπαίοι ερευνητές.
Δυο εμφυτεύσιμα microchip τοποθετήθηκαν στον εγκέφαλο του Γερμανού ασθενούς και του επέτρεψαν να δημιουργήσει λέξεις, ακόμα και προτάσεις χρησιμοποιώντας νοητικούς παλμούς.
Ο ερευνητής Niels Birbaumer, διευθυντής του Institute of Medical Psychology and Behavioral Neurobiology στο University of Tubingen, δήλωσε ότι αυτό δείχνει ότι ένας ασθενής μπορεί να γράψει προτάσεις με τον εγκέφαλο, ακόμα και αν είναι εντελώς παράλυτος, χωρίς κινήσεις ματιών ή άλλους μυς για να επικοινωνεί.
Η νέα αλληλεπίδραση εγκεφάλου –υπολογιστή θα μπορούσε να επιτρέψει στον ασθενή να πει ό,τι θέλει, σημείωσε ο Birbaumer.
Ο ασθενής διαγνώστηκε τον Αύγουστο του 2015 με μορφή της νόσου που εξελισσόταν γρήγορα.
Εως το τέλος του 2015, ο άντρας έχασε την ικανότητα να μιλά και να περπατά. Το επόμενο έτος μπήκε σε αναπνευστήρα επειδή δεν μπορούσε να κινήσει τους μυς και να πάρει ανάσα.
Αρχικά, ο άντρας μπορούσε να επικοινωνεί με συσκευή παρακολούθησης του βλέμματος, που χρησιμοποιούσε τις κινήσεις των ματιών για να συνθέσει λέξεις και προτάσεις.
Από τον Αύγουστο του 2017, ο άντρας δεν μπορούσε να το κάνει καθώς έχασε την εστίαση του βλέμματος.
Η οικογένειά του, έδωσε άδεια για 2 εμφυτεύματα τα οποία τοποθετήθηκαν στον κινητικό φλοιό του ασθενούς. Κάθε εμφύτευμα, με μέγεθος ένα δέκατο της τετραγωνικής ίντσας, είχε 4 ηλεκτρόδια σαν βελόνες που εντοπίζουν νευρικά σήματα.
Ο άντρας έμαθε να παράγει εγκεφαλική δραστηριότητα, λέγοντας στο σώμα του να κινείται, παρόλο που δεν μπορεί πια. Οι εμφυτεύσεις έπιασαν την εγκεφαλική δραστηριότητα και την εισήγαγαν σε υπολογιστή ως εντολή ναι/όχι.
Ενα πρόγραμμα συλλαβισμού διαβάζει τα γράμματα της αλφαβήτου δυνατά και ο άντρας επιλέγει τα γράμματα χρησιμοποιώντας τα εγκεφαλικά κύματα.
Η διαδικασία είναι αργή-περίπου 1 γράμμα το λεπτό- αλλά επέτρεψε στον ασθενή να ανακτήσει κάποιου βαθμού επικοινωνία με τους γύρω του.
Η τεχνολογία σε αυτή την αλληλεπίδραση εγκεφάλου-υπολογιστή είναι πολύ ακριβή και απαιτεί χρόνο και αφοσίωση, δήλωσε ο Jonas Zimmermann.
Η ασύρματη συσκευή με το όνομα ABILITY, θα μπορούσε να επιτρέψει την αποκωδικοποίηση του λόγου κατευθείαν από τον εγκέφαλο καθώς ο ασθενής φαντάζεται να μιλά, οδηγώντας σε πιο φυσική επικοινωνία.
Η έρευνα δημοσιεύτηκε στη διαδικτυακή έκδοση του journal Nature Communications.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
12 Οκτωβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Ξενώνων και Παρηγορικής Φροντίδας 2024
"Η ομορφιά του τραύματος" - Στολίζοντας τη μαστεκτομή με κέντημα
Επίσκεψη Γεωργιάδη στο "Βοστάνειο" Μυτιλήνης