Ο τέταρτος εμβολιασμός κατά του SARS-CoV-2 γίνεται σε χαμηλά ποσοστά στη Γερμανία.

Κατόπιν αιτήματος του ομοσπονδιακού υπουργού Υγείας, Karl Lauterbach (SPD), η Μόνιμη Επιτροπή Εμβολιασμών (STIKO) πρόκειται τώρα να επανεξετάσει τα υφιστάμενα κριτήρια.

Ο υπουργός τόνισε την Παρασκευή ότι όλα τα άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών που έχουν παράγοντες κινδύνου θα πρέπει να εμβολιαστούν για τέταρτη φορά κατά του κοροναϊού. Ανέφερε ως παράγοντες κινδύνου τις καρδιακές και πνευμονικές παθήσεις, όπως η ΧΑΠ, καθώς και τον διαβήτη.

Ο τέταρτος εμβολιασμός θα μπορούσε να προσφέρει περαιτέρω βελτιωμένη προστασία μετά από μόλις μία εβδομάδα, δήλωσε ο υπουργός. Συνέστησε στους γιατρούς να εμβολιάζουν αυτή την ομάδα κατά την κρίση τους, καθώς δεν υπάρχει ακόμη σύσταση της STIKO για το θέμα αυτό. Η STIKO θα εξετάσει τώρα αν η σύσταση θα παραταθεί, είπε ο υπουργός.

Από την 18η επικαιροποίηση της σύστασης για τον εμβολιασμό κατά της CoViD, η STIKO συνιστά έναν δεύτερο αναμνηστικό εμβολιασμό με εμβόλιο mRNA για ομάδες ατόμων που διατρέχουν ιδιαίτερο κίνδυνο ή εκτίθενται σε κινδύνους για την υγεία μετά την ολοκλήρωση του βασικού εμβολιασμού και την πραγματοποίηση του πρώτου αναμνηστικού εμβολιασμού.

Στις ομάδες αυτές περιλαμβάνονται, για παράδειγμα, άτομα άνω των 70 ετών, κάτοικοι και άτομα που περιθάλπονται σε εγκαταστάσεις μακροχρόνιας φροντίδας, καθώς και άτομα που κινδυνεύουν από σοβαρή πορεία της νόσου σε ιδρύματα για την υποστήριξη της ένταξης.

Σύμφωνα με την STIKO, σε αυτούς περιλαμβάνονται επίσης άτομα με ανοσοανεπάρκεια από την ηλικία των πέντε ετών, καθώς και όσοι εργάζονται σε ιατρικές εγκαταστάσεις και γηροκομεία.

Ο δεύτερος αναμνηστικός εμβολιασμός θα πρέπει να γίνεται σε ευάλωτες ομάδες το νωρίτερο τρεις μήνες μετά τον πρώτο αναμνηστικό εμβολιασμό με εμβόλιο mRNA. Το προσωπικό σε ιατρικές και νοσηλευτικές εγκαταστάσεις θα πρέπει να λάβει το δεύτερο αναμνηστικό εμβολιασμό το νωρίτερο μετά από έξι μήνες.

Σύμφωνα με τηv STIKO, σε αιτιολογημένες μεμονωμένες περιπτώσεις, ο δεύτερος αναμνηστικός εμβολιασμός μπορεί να εξεταστεί το νωρίτερο μετά από τρεις μήνες. Στην περίπτωση αυτή, θα πρέπει να χορηγείται "κατά προτίμηση" το εμβόλιο mRNA που χρησιμοποιήθηκε για τον βασικό εμβολιασμό ή τον πρώτο αναμνηστικό εμβολιασμό.

Η επιτροπή εμβολιασμών δεν συνιστά περαιτέρω αναμνηστικό εμβολιασμό για τα άτομα των αναφερόμενων ομάδων που είχαν λοίμωξη από SARS-CoV-2 μετά τον πρώτο αναμνηστικό εμβολιασμό.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η ενεργή σεξουαλική ζωή στα ετεροφυλόφιλα ζευγάρια απομακρύνει τη συναισθηματική αποξένωση
Στη ΜΕΘ Παίδων του ΠΑΓΝΗ 9χρονη με μηνιγγίτιδα
25 Μαΐου: Παγκόσμια Ημέρα Θυρεοειδούς