Περίπου 400 εταιρείες έχουν αναστείλει, περιορίσει ή αποσύρει οριστικά τις δραστηριότητές τους από τη Ρωσία, σύμφωνα με μια λίστα που καταρτίστηκε από το Yale School of Management. Οι φαρμακευτικές εταιρείες Eli Lilly, Novartis και AbbVie είναι από τους τελευταίους επιχειρηματικούς παίκτες που εντάχθηκαν στην αυξανόμενη αυτή λίστα.

Η Eli Lilly ανέστειλε την εξαγωγή των «μη απαραίτητων φαρμάκων» στη Ρωσία, αφήνοντας τις τοπικές δραστηριότητές της στη χώρα να επικεντρώνονται πλέον αποκλειστικά στον καρκίνο και τον διαβήτη, ανέφερε σε δήλωσή της η φαρμακοβιομηχανία. Παράλληλα, η εταιρεία αποφάσισε ότι τα κέρδη της από την ρωσική αγορά θα τα διαθέσει ως ανθρωπιστική βοήθεια. Επίσης, προχώρησε σε περικοπές όσον αφορά τις επενδύσεις της, τις δραστηριότητες προώθησης των φαρμάκων της και τις νέες κλινικές δοκιμές που είχε δρομολογήσει στη Ρωσία.

Σημειώνεται ότι η Lilly είναι παρούσα στη Ρωσία από το 1989. Εκτός από τις θεραπείες για τον καρκίνο και τον διαβήτη, η εταιρεία πουλάει φάρμακα και για άλλες παθήσεις, όπως η οστεοπόρωση και οι ψυχικές διαταραχές, σύμφωνα και με τη ιστοσελίδα που διατηρεί η εταιρεία στη χώρα.

Η Novo Nordisk, ένας άλλος μεγάλος προμηθευτής φαρμάκων για τον διαβήτη, ανακοίνωσε ότι θα κάνει ό,τι μπορεί για να διατηρήσει την προσφορά της τόσο προς την Ουκρανία όσο και προς τη Ρωσία. Η εταιρεία, ωστόσο «ανησυχεί βαθιά για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία» και λέει ότι βρίσκεται σε τακτική επαφή με τους υπαλλήλους της στη χώρα.

«Έχουμε αναστείλει τις επενδύσεις μάρκετινγκ και κλινικών μελετών στη Ρωσία και εστιάζουμε τις προσπάθειές μας για να βοηθήσουμε τους ντόπιους υπαλλήλους μας και να διασφαλίσουμε ότι περισσότεροι από τους 650.000 ασθενείς μας μπορούν να συνεχίσουν τη θεραπεία τους με τα βασικά φάρμακά μας», δήλωσε εκπρόσωπος της Novo Nordisk μέσω email. «Το εργοστάσιο στη Ρωσία εξακολουθεί να λειτουργεί για την παροχή φαρμάκων σε ασθενείς στη Ρωσία», πρόσθεσε.

Η εταιρεία διέκοψε την έναρξη νέων κλινικών δοκιμών και ανέστειλε την ενεργό εγγραφή νέων ασθενών στη Ρωσία, όπου σήμερα υπάρχουν περισσότεροι από 3.000 ασθενείς που είναι εγγεγραμμένοι σε μελέτες, ανέφερε η Novo. Η Novo έκανε το ίδιο στην Ουκρανία, όπου σήμερα υπάρχουν 900 ασθενείς που έχουν εγγραφεί σε δοκιμές.

Νωρίτερα η Pfizer και η Bayer έκαναν παρόμοιες κινήσεις: και οι δύο εταιρείες σταματούν τις επενδύσεις τους στη Ρωσία και περιορίζουν τις προσφορές τους στη χώρα σε βασικά φάρμακα. Η Pfizer είπε επίσης ότι θα ανακατευθύνει τυχόν κέρδη της από τη Ρωσία για να στηρίξει τις ανθρωπιστικές προσπάθειες στην Ουκρανία.

Ακολουθώντας παρόμοια προσέγγιση, η AbbVie επεσήμανε ότι έχει προσωρινά διακόψει τις εργασίες της για τα προϊόντα αισθητικής της στη Ρωσία. Σταμάτησε επίσης την έναρξη νέων κλινικών δοκιμών, καθώς και τον έλεγχο και την εγγραφή ασθενών σε υπάρχουσες μελέτες στην Ουκρανία και τη Ρωσία.

Η αμερικανική φαρμακοβιομηχανία Merck & Co. δήλωσε ότι θα σταματήσει να κάνει περαιτέρω επενδύσεις στη Ρωσία. «Για ανθρωπιστικούς λόγους, έχουμε ευθύνη να συνεχίσουμε να την προμηθεύουμε με τα φάρμακα και τα εμβόλιά μας », δήλωσε εκπρόσωπος της Merck.

Σε μια πρόσφατα ενημερωμένη ανάρτηση, ο ελβετικός φαρμακευτικός κολοσσός Novartis υπογράμμισε, ότι ο όμιλος και η μονάδα γενόσημων Sandoz αποφάσισαν να αναστείλουν οποιαδήποτε επένδυση στη Ρωσία, καθώς και τις εμπορικές τους δραστηριότητες  Η εταιρεία, ωστόσο, παραμένει «δεσμευμένη στην παροχή πρόσβασης σε φάρμακα ασθενών της και στις δύο χώρες», ανακοίνωσε η Novartis.

Εν τω μεταξύ, η Roche διατηρεί ορισμένες επιχειρήσεις στη Ρωσία με επίκεντρο την παροχή «απαραίτητων φαρμάκων και ορισμένων διαγνωστικών» σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, δήλωσε εκπρόσωπος της Roche στη Fierce Pharma.

Πηγές:
https://www.fiercepharma.com/pharma/abbvie-eli-lilly-novartis-and-more-cut-back-russia-amid-corporate-exodus-over-ukraine-crisis

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα