Πιο ζεστές από τις συνήθεις καλοκαιρινές νύχτες φαίνεται πως οδηγούν σε αύξηση των θανάτων από καρδιαγγειακά αίτια σε άντρες στην αρχή των 60, αναφέρει νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο BMJ Open.

Ερευνητές του University of Toronto, εξέτασαν για πιθανή σχέση μεταξύ υψηλών καλοκαιρινών θερμοκρασιών τη νύχτα και αυξημένων θανάτων από καρδιαγγειακά αίτια σε ανθρώπους 60 - 69 ετών.

Μελέτησαν στοιχεία για θανάτους ενηλίκων λόγω καρδιαγγειακών νόσων για τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο, κάθε χρόνο μεταξύ 2001 και 2015 στην Αγγλία και Ουαλία.

Συνέλεξαν επίσης πληροφορίες για την περιοχή King County, της Ουάσιγκτον. Τα στοιχεία αφορούσαν άντρες.

Εστίασαν επίσης σε μετεωρολογικά στοιχεία από τη Βρετανία και τις ΗΠΑ

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι μεταξύ 2001 και 2015, σημειώθηκαν 39.912 θάνατοι από καρδιαγγειακά αίτια (68.9% άντρες) στη Βρετανία και Ουαλία και 488 στο King County.

Στη Βρετανία και Ουαλία, αύξηση 1°C στη συνήθη νυχτερινή θερμοκρασία του καλοκαιριού συνδεόταν με 3.1% αύξηση του κινδύνου θνησιμότητας από καρδιαγγειακά αίτια σε άντρες 60–64, αλλά όχι σε μεγαλύτερους ή σε γυναίκες.

Στο King County, αύξηση 1°C συνδεόταν με 4.8% αυξημένο κίνδυνο θνησιμότητας από καρδιαγγειακές νόσους σε ανθρώπους 65 ετών και κάτω αλλά όχι σε μεγαλύτερους

Σε διάστημα 15 ετών, ποσοστά καρδιαγγειακών συμβάντων μειώθηκαν σημαντικά στις δυο περιοχές σε ετήσια βάση και κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες σε ευθυγράμμιση με τη λήψη προληπτικών θεραπειών από μεγαλύτερο τμήμα πληθυσμού.

Παρόλα αυτά, σημαντικός κίνδυνος παρέμενε, και στη Βρετανία και Ουαλία τα ποσοστά συμβάντων παρέμεναν περισσότερο από 50% υψηλότερα σε ενήλικες 65–69 ετών έναντι 60–64 ετών.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι αυτό είναι ανησυχητικό, επειδή πρόσφατα πυκνοκατοικημένες περιοχές είχαν αύξηση της έντασης της ζέστης το βράδυ.

Πρόκειται για έρευνα παρατήρησης και δεν μπορεί να αποδειχτεί αιτιατή σχέση.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι τα ευρήματα θα πρέπει να οδηγήσουν σε παρόμοια εξέταση της έκθεσης και των ποσοστών συμβάντων σε άλλες πυκνοκατοικημένες περιοχές.

Πηγές:
BMJ Open.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η κλιματική αλλαγή απειλεί την υγεία του 70% των εργαζομένων παγκοσμίως
Nέα προσέγγιση για τον καρκίνο του ήπατος που δεν αντιμετωπίζεται εύκολα
Ο ΕΟΔΥ για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμών 21 - 27 Απριλίου