Η κατανάλωση τουλάχιστον 2 μερίδων αβοκάντο την εβδομάδα συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου και η αντικατάσταση με αυτό ορισμένων τροφών με λιπαρά όπως το τυρί και το κατεργασμένο κρέας, συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών συμβάντων, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of the American Heart Association.

Ερευνητές πιστεύουν ότι είναι η πρώτη μεγάλη έρευνα που στηρίζει τη θετική σχέση μεταξύ κατανάλωσης αβοκάντο και χαμηλότερων καρδιαγγειακών συμβάντων.

Η Lorena S. Pacheco, του Harvard T.H. Chan School of Public Health, δήλωσε ότι η έρευνα προσφέρει περαιτέρω ενδείξεις ότι η πρόσληψη ακόρεστων λιπαρών από φυτικές πηγές μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα της διατροφής και είναι σημαντικό συστατικό στην πρόληψη καρδιαγγειακής νόσου.

Οι συμμετέχοντες, 68.780 γυναίκες (30 έως 55 ετών) και 41.700 άντρες (40 – 75 ετών) δεν είχαν καρκίνο, στεφανιαία νόσο και εγκεφαλικό στην έναρξη της έρευνας.

Οι ερευνητές κατέγραψαν 9.185 περιπτώσεις καρδιοπάθειας και 5.290 εγκεφαλικών σε περισσότερα από 30 χρόνια παρακολούθησης.

Οι συμμετέχοντες απάντησαν σε ερωτηματολόγια σχετικά με τη συχνότητα κατανάλωσης τροφών.

Μια μερίδα ισοδυναμούσε με μισό αβοκάντο ή μισό φλιτζάνι.

Η ανάλυση έδειξε

  • Εχοντας λάβει οι ερευνητές υπόψη πολλούς παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακές νόσους και τη διατροφή, συμμετέχοντες που κατανάλωναν τουλάχιστον 2 μερίδες αβοκάντο την εβδομάδα είχαν  16% χαμηλότερο κίνδυνο για καρδιαγγειακή νόσο και 21% χαμηλότερο για στεφανιαία νόσο σε σύγκριση με όσους δεν κατανάλωναν ποτέ ή κατανάλωναν σπάνια, αβοκάντο
  • Με βάση στατιστικά μοντέλα, η αντικατάσταση μισής μερίδας την ημερα μαργαρίνης, βούτυρου, αυγών, γιαουρτιού, τυριού ή κατεργασμένων κρεάτων όπως μπέικον με την ίδια ποσότητα αβοκάντο συνδεόταν με 16% έως 22% χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών συμβάντων
  • Η αντικατάσταση μισής μερίδας την ημέρα με αβοκάντο για την ισοδύναμη ποσότητα ελαιόλαδου, ξηρών καρπών και άλλων φυτικών ελαίων δεν είχε επιπλέον όφελος.
  • Δεν παρατηρήθηκαν σημαντικές σχέσεις όσον αφορά τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου και την ποσότητα αβοκάντο που καταναλώνεται.
    Πρόκειται για έρευνα παρατήρησης και δεν μπορεί να αποδειχτεί αιτιατή σχέση.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
"Και τώρα...αγωνιζόμαστε" - Από το σοκ της διάγνωσης, στη μάχη με τον καρκίνο
Μ. Θεμιστοκλέους: Με ποιο νέο όργανο αλλάζουν διοίκηση του ΕΣΥ και υπουργείο Υγείας
Οι επιτροπές και ο Μεγάλος Αδερφός από το υπουργείο Οικονομικών στην ΕΚΑΠΥ