Η οιστριονική διαταραχή αναγνωρίζεται επίσημα από τους ειδικούς ως μία από τις πιθανές διαταραχές προσωπικότητας που μπορεί να αποκτήσει κάποιος. Χαρακτηρίζεται από δραματική και έντονα συναισθηματική συμπεριφορά, με σκοπό να τραβήξει την προσοχή. Η διαταραχή συνήθως εμφανίζεται προς το τέλος της εφηβείας, ή στις αρχές της δεκαετίας των 20.

Δεν υπάρχει σίγουρη αιτία για την οιστριονική διαταραχή, αλλά αρκετοί ερευνητές πιστεύουν ότι είναι αποτέλεσμα ένος συνδυασμού γονιδίων και του περιβάλλοντος που έχει μεγαλώσει κάποιος. Σε αρκετές περιπτώσεις έχει φανεί ότι η διαταραχή επηρεάζεται από τον παράγοντα της κληρονομικότητας - αλλά αυτός δεν είναι ο μόνος τρόπος που η οικογένεια μπορεί να επηρεάσει την οιστριονική διαταραχή.

Τα παιδιά γονιών που δεν έδιναν σημασία μπορεί να αναπτύξουν οιστιονική διαταραχή μεγαλώνοντας, σαν τρόπο να τραβούν την προσοχή τους, και τα παιδιά γονιών που επίσης εμφανίζουν παρόμοια συμπεριφορά αναζήτησης προσοχής... είναι πολύ πιθανό απλώς να μιμηθούν αυτήν τη συμπεριφορά. Αυτά τα μοτίβα συμπεριφοράς μεταφέρονται και στην ενηλικίωση, με αποτέλεσμα να αποτελούν πρόβλημα στην καθημερινή ζωή του ατόμου αν αφεθούν ανεξέλεγκτα.

Εικάζεται ότι η διαταραχή "χτυπά" περισσότερο τις γυναίκες, αλλά υπάρχουν και ειδικοί που θεωρούν ότι αυτό συμβαίνει για τον απλό λόγο ότι οι γυναίκες σε γενικές γραμμές διαγιγνώσκονται πιο συχνά από άνδρες με ψυχικές διαταραχές, επειδή υπάρχει ακόμα μεγάλο στίγμα γύρω από τα προβλήματα ψυχικής υγείας στους άνδρες.

Τα διαγνωστικά κριτήρια είναι τα εξής:

  • Αισθάνεστε άβολα σε κοινωνικές συνθήκες όπου δεν είστε το επίκεντρο της προσοχής.
  • Η συμπεριφορά σας μπορεί πολύ εύκολα να πάει στο σεξουαλικό, και να περάσει τα όρια.
  • Πολύ γρήγορες εναλλαγές συναισθημάτων και συναισθηματική ρηχότητα.
  • Συνεχής έμφαση στην εξωτερική εμφάνιση ως τρόπο να κερδίσετε προσοχή.
  • Ιδιαίτερα δραματικός τρόπος ομιλίας, με υπερβολές αλλά χωρίς πολλές λεπτομέρειες.
  • Συνεχής περιγραφή των συναισθημάτων σας με πιο "φουσκωμένους" και δραματικούς όρους.
  • Γνώμες που επηρεάζονται εύκολα από άλλα άτομα και καταστάσεις.
  • Θεωρείτε ότι οι σχέσεις που δημιουργείτε είναι πιο στενές από ό,τι είναι στην πραγματικότητα.

Ένα από τα προβλήματα στη διάγνωση της οιστριονικής διαταραχής είναι πως αρκετά από τα συμπτώματά της εμφανίζονται και σε άλλες διαταραχές προσωπικότητας. Για παράδειγμα, οι γρήγορες εναλλαγές συναισθημάτων μπορούν να είναι και σημάδι οριακής διαταραχής.

Πολλές φορές, η οιστριονική διαταραχή εμφανίζεται με τη μορφή χειριστικής συμπεριφοράς, έντονης σεξουαλικής διάθεσης και πρόκλησης, πολύ δυνατή επιθυμία για προσοχή και ανάγκη του ατόμου να λαμβάνει επιβεβαίωση και αυτοεκτίμηση από άλλους ανθρώπους.

Η οιστριονική διαταραχή μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά. Η ψυχοθεραπεία είναι ο πιο συνηθισμένος τρόπος να το κάνουμε αυτό, με σκοπό το άτομο να καταλάβει ποιες είναι οι σκέψεις και τα κίνητρα πίσω από τη συμπεριφορά και να σπάσει τα μοτίβα της διαταραχής. Η ψυχοθεραπεία, επίσης, μπορεί να βοηθήσει το άτομο να μάθει πιο σωστούς τρόπους επικοινωνίας, καθώς και υγιείς τρόπους να χτίζει και να διαχειρίζεται σχέσεις.

Δεν υπάρχουν φάρμακα για τις διαταραχές προσωπικότητας, και τα μόνα φάρμακα που συνταγογραφούνται έχουν να κάνουν με πιθανές επιπτώσεις της διαταραχής, όπως κατάθλιψη και αυξημένο άγχος.

Τα άτομα που πάσχουν από οιστριονική διαταραχή μπορούν να είναι ιδιαίτερα γοητευτικά, καθώς εκφράζονται με έντονους τρόπους, είναι κοινωνικά και μπορούν εύκολα να κάνουν καλή πρώτη εντύπωση. Η συμπεριφορά τους, όμως, μπορεί να κάνει τη διατήρηση σχέσης μαζί τους πολύ δύσκολη - ειδικά αν η χειριστικότητά τους βρίσκεται εκτός ελέγχου. Χρειάζεται πολλή υπομονή, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι από τη στιγμή που το άτομο συνειδητοποιήσει ότι έχει πρόβλημα και ζητήσει βοήθεια, το πρώτο βήμα έχει γίνει.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πασχαλινό τραπέζι χωρίς ενοχές! 10 tips για να το απολαύσετε
Πώς να φροντίσουμε την  ψυχική μας υγεία το Πάσχα
Πάσχα: Συνήθη λάθη που προκαλούν προβλήματα υγείας