Οι κεφαλαλγίες επηρεάζουν το ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού και οι γυναίκες είναι πιο πιθανό από τους άντρες να τις εμφανίζουν, αναφέρει νέα μελέτη.

Ο Lars Jacob Stovner, του Norwegian University of Science and Technology, ανακάλυψε πως η εμφάνιση διαταραχών κεφαλαλγίας παραμένει υψηλή παγκοσμίως και το βάρος των διαφόρων ειδών μπορεί ενδεχομένως να επηρεάζει πολλούς. Θα έπρεπε να στοχεύσουμε να το μειώσουμε με την πρόληψη και την καλύτερη αντιμετώπιση.

Οι ερευνητές επισκόπησαν 357 έρευνες που κάλυπταν το διάστημα  1961 έως τέλος 2020. Ανακάλυψαν ότι το 52% των ανθρώπων έχουν πονοκέφαλο εντός συγκεκριμένου έτους περιλαμβανομένων 14% με ημικρανία, 26% με κεφαλαλγία τύπου τάσης και 5% με πονοκέφαλο για 15 ή περισσότερες ημέρες το μήνα.

Σε οποιαδήποτε ημέρα σχεδόν το 16% των ανθρώπων παγκοσμίως έχουν κεφαλαλγία και σχεδόν οι μισοί (7%) έχουν ημικρανία.

Οι περισσότερες έρευνες στην ανάλυση περιέλαβαν ενήλικες 20-65 ετών, αλλά ορισμένες επίσης ενήλικες άνω των 65 και παιδιά 5 ετών.

Όλα τα είδη κεφαλαλγίας είναι πιο συχνά στις γυναίκες, ειδικά οι ημικρανίες (17% έναντι 9%) και οι πονοκέφαλοι σε 15 ή περισσότερες ημέρες το μήνα (6% στις γυναίκες έναντι λιγότερο από 3% στους άντρες).

Τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν στο Journal of Headache and Pain.

Πηγές:
Journal of Headache and Pain.  

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα