Η λοίμωξη από COVID-19 φαίνεται πως αυξάνει τον κίνδυνο ενός ανθρώπου μεγαλύτερης ηλικίας να εμφανίσει έρπητα ζωστήρα.

Ερευνητές ανακάλυψαν ότι άνθρωποι 50 ετών και άνω που είχαν λοίμωξη από COVID-19 αντιμετώπιζαν 15% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν έρπητα ζωστήρα σε σύγκριση με ανθρώπους που δεν μολύνθηκαν. Ο κίνδυνος αυξανόταν σε 21% σε ανθρώπος που νοσηλεύτηκαν με σοβαρή COVID-19.

O Dr. Amit Bhavsar, της GSK στις Βρυξέλλες, δήλωσε ότι είναι σημαντικό οι επαγγελματίες υγείας και οι άνω των 50 ετών να γνωρίζουν τον πιθανώς αυξημένο κίνδυνο, ώστε οι ασθενείς να μπορούν να διαγνωστούν και να αντιμετωπιστούν έγκαιρα αν εμφανίσουν έρπητα ζωστήρα μετά την COVID-19.

Σχεδόν όλοι οι ενήλικες άνω των 50 είχαν ανεμοβλογιά στο παρελθόν επομένως είχαν κίνδυνο εμφάνισης έρπητα ζωστήρα. Οι ερενητές συνέκριναν αρχεία 400.000 ασθενών με COVID, 50 ετών και άνω με 1,5 εκατομμύριο ανθρτώππυς που δεν είχαν λοίμωξη από κορωνοιό.

Κανένας δεν είχε εμβολιαστεί για COVID ή έρπητα.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν αυξημένο κίνδυνο έρπητα σε ασθενείς με COVID ο οποίος επέμενε για τουλάχιστον 6 μήνες μετά τη νόσο.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι επειδή άνθρωποι που εμβολιάστηκαν κατά του έρπητα αποκλείστηκαν από τη μελέτη, δεν είναι γνωστό αν το εμβόλιο κατά του έρπητα ζωστήρα θα μπορούσε να περιορίσει ή να απομακρύνει αυτόν τον κίνδυνο από την COVID.

Η νέα έρευνα δημοσιεύτηκε στο Open Forum Infectious Diseases.

Πηγές:
Open Forum Infectious Diseases.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γερμανία: Σύσταση για εξαίρεση από την τιμωρία που αφορά πρόωρη διακοπή εγκυμοσύνης
Σωματείο εργαζομένων ΕΟΔΥ: Να μη γίνουν απολύσεις εργαζομένων με "μπλοκάκι"
Με μετακίνηση ορθοπαιδικού επιχειρείται να καλυφθούν οι ανάγκες του νοσοκομείου Σπάρτης