Αναμενόμενη, αλλά και άκρως ανησυχητική είναι η τάση με τους θανάτους ασθενών με CoViD στην Ελλάδα.

Την εβδομάδα 12 έως 18 Απριλίου, η χώρα μας κατέλαβε την πρώτη θέση σε απώλειες ανά εκατομμύριο πληθυσμού. Το γράφημα παραμένει ανοδικό, κόντρα στη χαλάρωση που έχει ανακοινωθεί και στις αισιόδοξες εκτιμήσεις των επιστημόνων. Είναι ενδεικτικό πως από την αρχή του μήνα, 1.142 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), το τελευταίο επταήμερο η Ελλάδα είχε 42 θανάτους ανά εκατομμύριο πληθυσμού, με δεύτερη τη Μάλτα (41).

Στο σύνολο των άλλων ευρωπαϊκών χωρών, η αναλογία είναι σαφώς μικρότερη. Η σύγκριση με χώρες του ευρωπαϊκού "Νότου" δείχνει τη δεινή θέση στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα.

Στην Ισπανία, αναλογούν μόλις 4 θάνατοι ανά εκατομμύριο, στην Πορτογαλία 14 και στην Ιταλία 16. Αυτό σημαίνει πως η χώρα μας έχει αναλογικά δεκαπλάσιους θανάτους από την Ισπανία, τριπλάσιους από την Πορτογαλία και 2,6 φορές περισσότερους από την Ιταλία.

Θάνατοι ανά εκατομμύριο πληθυσμού στην Ευρωπαϊκή Ένωση (12 - 18 Απριλίου)

 Ελλάδα 42 
 Μάλτα  41 
 Λετονία 30 
 Σλοβακία 28 
 Δανία 25 
 Κύπρος 24 
 Εσθονία 22 
 Λιθουανία 21 
Κροατία 21 
 Αυστρία 18 
Βουλγαρία  18 
 Ουγγαρία 18 
Ιταλία 16
 Ιρλανδία 16 
Τσεχία 14
Πορτογαλία 14
Βέλγιο 13
Γαλλία 12
Πολωνία 8
Γερμανία
Ολλανδία 
Λουξεμβούργο   5
 Ρουμανία
Φινλανδία 4
Ισπανία 4
Σλοβενία 4
Σουηδία 3

Θνησιμότητα

Διεθνείς και εθνικοί Οργανισμού έχουν ήδη σημάνει τον κώδωνα του κινδύνου. Όπως πρόσφατα δημοσίευσε το iatronet.gr, η Eurostat κατέταξε στη δεύτερη ευρωπαϊκή θέση την Ελλάδα σε υπερβάλλουσα θνησιμότητα. 

Η υπερβάλλουσα θνητότητα αφορά τον αριθμό των θανάτων από όλες τις αιτίες που μετράται κατά τη διάρκεια μιας κρίσης και ο οποίος ξεπερνά εκείνον που θα μπορούσε να έχει καταγραφεί σε κανονικές συνθήκες.

Για αύξηση κατά πάνω από 24% στους θανάτους κατά το πρώτο τρίμηνο στην Ελλάδα, κάνουν λόγο και οι ειδικοί της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ). Στη σχετική έκθεση επισημαίνεται πως περιλαμβάνονται θάνατοι από διάφορες αιτίες, περιλαμβανομένης και της πανδημίας.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ECDC: Πρώιμο κρούσμα λοίμωξης από ιό Δυτικού Νείλου στην Ισπανία - Τι γίνεται στην Ελλάδα
Γνωστοί γιατροί απροστάτευτοι απέναντι σε "φαντομάδες" του Διαδικτύου
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο