Μεγάλες αρρυθμίες σημειώνονται τους τελευταίους μήνες στις Δημόσιες μονάδες τεχνητού νεφρού σε αρκετές περιοχές της χώρας. Πολλές μονάδες,  είναι υποστελεχωμένες με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, ενώ παρατηρείται μεγάλη έλλειψη σε νευρολόγους καθώς και άλλες ειδικότητες με αποτέλεσμα να μην μπορούν να καλυφθούν επαρκώς οι αυξημένες υγειονομικές ανάγκες των νεφροπαθών στις απαιτητικές συνθήκες που διαμορφώνει η πανδημία. Επιβεβαιωμένες πληροφορίες αναφέρουν ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στις δημόσιες μονάδες τεχνητού νεφρού της Λάρισας, Βόλου, Τρικάλων, Λαμίας, Λιβαδειάς και της Ζακύνθου.

Στο πλαίσιο αυτό, προωθήθηκε -μέσα στον Απρίλιο - στον Πρωθυπουργό γραπτή ενημέρωση από το Σύλλογο Νεφροπαθών του Ν. Μαγνησίας «ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ» με θέμα :

Έλλειψη ιατρικού προσωπικού όλων των ειδικοτήτων στο  Αχιλλοπούλειο Νοσοκομείο Βόλου, και σε όλα τα δημόσια Νοσοκομεία της  Θεσσαλίας και της κεντρικής Ελλάδος (Λάρισα, Τρίκαλα , Καρδίτσα,  Λαμία, Λειβαδιά, Άμφισσα). Στη συγκεκριμένη επιστολή αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής: 

Σας ενημερώνουμε κ. Πρωθυπουργέ για τις σοβαρές ελλείψεις που υπάρχουν αυτή  τη στιγμή σε γιατρούς ειδικοτήτων Νεφρολογίας σε όλες τις Μονάδες Τεχνητού  Νεφρού στα παραπάνω νοσοκομεία.

1. Νοσοκομείο Βόλου: Από τους υπάρχοντες τέσσερις αυτή τη στιγμή υπάρχει μόνο ένας, λόγω ασθένειας των υπολοίπων. Στη Μονάδα ανά 2 μέρες πραγματοποιούν 70 ασθενείς αιμοκάθαρση και 16 με covid-19 συν τους  μεταμοσχευμένους και τους περιτοναϊκούς, τους χρόνιους πάσχοντες, τα  έκτακτα . Ζητάμε έναν ακόμη μόνιμο γιατρό και έναν επικουρικό. Το  πρόβλημα είναι σοβαρό, όπου και αν απευθυνθήκαμε  (Υπ. Υγείας, 5 ΥΠΕ Θεσσαλίας) δεν υπήρξε καμία ανταπόκριση.

2. Πανεπιστημιακό Λάρισας & Κρατικό Νοσοκομείο Λάρισας: Έλλειψη γιατρών  στις Μ.Τ. Νεφρού

3. Νοσοκομείο Τρικάλων : Στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού υπάρχουν 2 γιατροί για 70  αιμοκαθαρόμενους, για τους μεταμοσχευμένους, για τα έκτακτα περιστατικά  αλλά και για αυτούς που νοσηλεύονται με covid-19. Το αντίστοιχο πρόβλημα  αντιμετωπίζει και η Μονάδα του νοσοκομείου Καρδίτσας με 60 αιμοκαθαρόμενους, τους μεταμοσχευμένους, τα έκτακτα περιστατικά με  μόνο έναν γιατρό διευθυντή- συντονιστή Νεφρολόγο και με έναν γενικό  γιατρό που ανανεώνει τη σύμβασήτου κάθε μήνα. Το πρόβλημα είναι χρόνιο και πρέπει να λυθεί άμεσα όπως και στις Μ.Τ. Νεφρού Λαμίας, Άμφισσας,  Λιβαδειάς. Να υπογραμμιστεί πως στην Άμφισσα μετακινούνται από  διάφορα νοσοκομεία γιατροί Νεφρολογίας για να καλύψουν το κενό που  υπάρχει.  

Μόνο τη Μ.Τ. Νεφρού του νοσοκομείο Βόλου δεν μπόρεσε κανένας να  εξυπηρετήσει.

Ο σύλλογος αριθμεί 270 μέλη εκ των οποίων, 90 κάνουν αιμοκάθαρση στη Μ.Τ.  Νεφρού Νοσοκομείου Βόλου, οι 130 ασθενείς κάνουν αιμοκαθάρσεις σε ιδιωτικές κλινικές, 50 είναι μεταμοσχευμένοι, 20 κάνουν πλύσεις περιτοναϊκής κάθαρσης. Να τονιστεί πως οι ασθενείς που κάνουν αιμοκάθαρση σε ιδιωτικές κλινικες όταν προκύψει κάποιο σοβαρό πρόβλημα πηγαίνουν στο δημόσιο νοσοκομείο.

Επίσης, ένα σοβαρό πρόβλημα που θέλουμε να σας επισημάνουμε είναι η έλλειψη  καμπάνιας για τη δωρεά οργάνων και ό,τι αυτό συνεπάγεται ατις μεταμοσχεύσεις. Είμαστε σχεδόν τελευταίοι στις δωρεές οργάνων στην Ευρώπη. Πρέπει το Υπουργείο Υγείας και ο ΕΟΜ να αναλάβουν πρωτοβουλίες για την αύξηση  της δωρεάς οργάνων.

Συνοψίζοντας : Ζητάμε την Παρέμβαση του Υπουργείου Υγείας για την επείγουσα αντιμετώπιση των προβλημάτων των μονάδων τεχνητού νεφρού με προσλήψεις νεφρολόγων και άλλων ειδικοτήτων καθώς και νοσηλευτικού προσωπικού που θα εξασφαλίζουν την εύρυθμη και ασφαλή λειτουργία των μονάδων τεχνητού νεφρού". 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα