Σε αποστειρωμένο περιβάλλον, λόγω του lockdown, έχουν μεγαλώσει τα παιδιά στις μικρές ηλικίες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να έχουν ανεκπαίδευτο ανοσοποιητικό και να κινδυνεύουν να εκτεθούν σε μία σειρά ιώσεων, χωρίς επαρκή ανοσία.

Στο θέμα αναφέρθηκε τη Μεγάλη Τετάρτη η Βάνα Παπαευαγγέλου, καθηγήτρια Παιδιατρικής και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό.

Όπως χαρακτηριστικά είπε, πρόκειται για τα απόνερα της πανδημίας κορωνοϊού, τα οποία θα βιώσουμε το επόμενο διάστημα.

"Eίναι γνωστό ότι τα παιδάκια που είναι αυτή τη στιγμή 2 - 3 ετών έχουν μεγαλώσει σε ένα αποστειρωμένο περιβάλλον. Έχουν μεγαλώσει χωρίς να έχουν την ευκαιρία, όπως όλα τα παιδιά του κόσμου πριν την πανδημία, να έχουν συναχάκι, να έχουν διάρροια, να έχουν πυρετό στα πρώτα 2 - 3 χρόνια της ζωής", τόνισε.

Επισήμανε πως αυτό έχει αλλάξει σημαντικά την οικολογία: "Φαίνεται ότι τα χρωστούμενα όλα θα έρθουν μαζεμένα τελικά γιατί θα αρχίσουν τα παιδιά να έχουν πολλές λοιμώξεις", ανέφερε.

Τόνισε, πάντως, πως ακόμα είναι πάρα πολύ νωρίς για να δούμε αν θα αλλάξει και η κλινική εικόνα αυτών των συνηθισμένων ιώσεων και αν θα έχουμε και άλλα παραδείγματα, όπως τώρα να βλέπουμε μια αυξημένη νοσηρότητα από ηπατίτιδα, από έναν κοινό ιό στα παιδιά.

Για τα κρούσματα ηπατίτιδας σε παιδιά, τα οποία καταγράφονται στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ, η καθηγήτρια είπε πως ορισμένα είχαν περάσει CoViD, αλλά η ηπατίτιδα δεν αποτελεί κάποια κατάσταση long CoViD.

Τα κρούσματα - εξήγησε - φαίνεται να έχουν σχέση με κάποιον αδενοϊό, από τον οποίο είχαν προσβληθεί. Σε σχέση με τη φημολογία, σύμφωνα με την οποία θα παιδιά εκδήλωσαν ηπατίτιδα έπειτα από εμβολιασμό κατά της CoViD, τόνισε πως αυτό δεν ισχύει, καθώς ήταν όλα μικρής ηλικίας και δεν είχαν εμβολιαστεί.

"Δεν υπάρχει καμία συσχέτιση με τη long Covid", σημείωσε, για να διευκρινίσει:

"Υπάρχουν κάποια από τα παιδιά που νόσησαν με ηπατίτιδα στο Ηνωμένο Βασίλειο, για τα οποία έχουμε τα περισσότερα στοιχεία. Έχουν ξεπεράσει τα 100 κρούσματα πια στο Ηνωμένο Βασίλειο που είχαν περάσει Covid. Όμως φαίνεται ότι όλη η μελέτη αυτού του φαινομένου έχει οδηγήσει σε πιθανή διάγνωση από έναν κοινό ιό, τον αδενοϊό".

Εκτίμησε πως φαίνεται να οφείλεται σε μια λοίμωξη με έναν ιό τον οποίο δεν είχαν συναντήσει πριν. "Ηπατίτιδα στα παιδιά από κοινές ιώσεις είχαμε πάντα. Και θα έχουμε πάντα. Αυτό είναι κάτι ξεχωριστό, το οποίο δεν έχει εξηγηθεί ακόμα. Αλλά φαίνεται ότι είμαστε κοντά στην λύση του γρίφου", σχολίασε.

Την απουσία σχέσης με τον εμβολιασμό κατά της CoViD υπογράμμισε και ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης. Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης ανέφερε πως η Ελλάδα είναι σε ετοιμότητα και παρακολουθεί το φαινόμενο.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
1.026 πάσχοντες από αιμορροφιλία στην Ελλάδα - Εκστρατεία ευαισθητοποίησης #WearYourEverydayGenes
Νέα εξέταση ούρων θα μπορούσε να βοηθά άντρες να αποφύγουν τη βιοψία στον καρκίνο προστάτη
Γιατί είναι ξηρά τα χέρια μου;