Ολοένα και περισσότερα παιδιά υποβάλλονται σε θεραπεία για COVID-19 στα νοσοκομεία των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια του τρέχοντος επιμολυσματικού κύματος της παραλλαγής Omicron από ό,τι κατά τη διάρκεια του προηγούμενου κύματος της Delta.

Τα μη εμβολιασμένα παιδιά έχουν διπλάσιες πιθανότητες να νοσηλευτούν σε νοσοκομείο σε σχέση με τα εμβολιασμένα παιδιά, σύμφωνα με την έκθεση "Morbidity and Mortality Weekly Report".

Η παραλλαγή Omicron προκαλεί ηπιότερη νόσηση συγκριτικά με τις προηγούμενες παραλλαγές. Ωστόσο, ο αριθμός των κρουσμάτων έχει αυξηθεί τους τελευταίους μήνες λόγω της υψηλότερης μολυσματικότητας. Αυτό εντοπίζεται ιδιατέρως στην ηλικιακή ομάδα των 5 - 11 ετών.

Όπως αναφέρει ο Dallas Shi και οι συνεργάτες του από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) στην Ατλάντα, οι εβδομαδιαίες νοσηλείες στην κορύφωση του σημερινού κύματος Omikron ήταν 2,3 φορές υψηλότερες συγκριτικά με το κύμα της Delta. Η εντατική φροντίδα μάλιστα ήταν απαραίτητη κατά 70 % περισσότερο.

Τα στοιχεία βασίζονται σε ανάλυση του δικτύου COVID-NET, το οποίο καταγράφει όλες τις νοσηλείες από 99 κομητείες σε 12 πολιτείες των ΗΠΑ. Τα ιατρικά αρχεία δείχνουν επίσης ότι τα περισσότερα παιδιά που νοσηλεύτηκαν (87 %) ήταν ανεμβολίαστα. Ο εμβολιασμός είναι διαθέσιμος στην ηλικιακή ομάδα 5 - 11 ετών από τα τέλη Οκτωβρίου 2021.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του προσωπικού του CDC, το σωρευτικό ποσοστό νοσηλείας για τα ανεμβολίαστα παιδιά ηλικίας 5 - 11 ετών ανέρχεται σε 19,1/100.000, υπερδιπλάσιο από το ποσοστό των 9,2/100.000 για τα εμβολιασμένα παιδιά.

Το ένα τρίτο (33 %) των παιδιών που νοσηλεύτηκαν κατά την διάρκεια του κύματος Omicron δεν είχαν συνοδά νοσήματα. Συνολικά το 19 % χρειάστηκε να νοσηλευτεί σε μονάδα εντατικής θεραπείας. Μεταξύ των παιδιών χωρίς συνοδά νοσήματα, το ποσοστό ήταν 15 %. Στο 5 % των παιδιών χρειάστηκε ανεπνευστική μηχανική υποστήριξη. Δεν υπήρξαν θάνατοι.

Ο κίνδυνος σοβαρής εξέλιξης της νόσου στο νοσοκομείο (εντατική θεραπεία ή μηχανική υποστήριξη) ήταν σημαντικά αυξημένος για τα παιδιά με διαβήτη (σχετικός κίνδυνος RR 2,5) και για τα παιδιά με παχυσαρκία (RR 1,2).

Ποσοστό θνησιμότητας σε σοβαρές ασθένειες

Για τα παιδιά με άσθμα ή ανοσοανεπάρκεια, ωστόσο, ο κίνδυνος σοβαρής νόσου μειώθηκε. Ωστόσο, σύμφωνα με τον Shi, αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι τα παιδιά με αυτές τις συννοσηρότητες είναι πιθανότερο να νοσηλευτούν σε νοσοκομείο ακόμη και για ήπια συμπτώματα και εξέλιξη της COVID-19, γεγονός που μπορεί γρήγορα να παραποιήσει τους υπολογισμούς του κινδύνου.

Το ενδεχόμενο σοβαρών νοσήσεων σε παιδιά ηλικίας 5 - 11 ετών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που δεν έχουν υποκείμενα προβλήματα υγείας, υπογραμμίζει τη σημασία του εμβολιασμού σε αυτή την ηλικιακή ομάδα, σύμφωνα με τον Shi.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
"Και τώρα...αγωνιζόμαστε" - Από το σοκ της διάγνωσης, στη μάχη με τον καρκίνο
Μ. Θεμιστοκλέους: Με ποιο νέο όργανο αλλάζουν διοίκηση του ΕΣΥ και υπουργείο Υγείας
Οι επιτροπές και ο Μεγάλος Αδερφός από το υπουργείο Οικονομικών στην ΕΚΑΠΥ