Στα 190 ανέρχονται παγκοσμίως τα κρούσματα οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC).

Τα πρώτα αναφέρθηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο νωρίτερα αυτόν τον μήνα και έκτοτε έχει εντοπιστεί σε τουλάχιστον 12 χώρες παγκοσμίως. Μεταξύ αυτών, περιλαμβάνονται και 40 κρούσματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως ανακοίνωσε την Τρίτη ο διευθυντής του ECDC Andrea Ammon.

Όπως ανέφερε, η ανησυχία είναι πως τα κρούσματα δεν συνδέονταν με τους τυπικούς ιούς, που συνήθως προκαλούν ηπατίτιδα A, B, C, D και E.

"Έχουμε πολύ χαμηλό αριθμό κρουσμάτων, αλλά αφορά παιδιά και έχει σοβαρά συμπτώματα", σχολίασε η Maria Buti, καθηγήτρια Ηπατολογίας από τη Βαρκελώνη και πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Μελέτη Παθήσεων του Ήπατος.

Το σύνδρομο αποδίδεται σε ιογενή λοίμωξη, πιθανώς με έναν αδενοϊό - μια κοινή οικογένεια ιών που μπορεί να προκαλέσει, μεταξύ άλλων, και το κοινό κρυολόγημα.

Ένα είδος αδενοϊού "ενοχοποιείται" συνήθως για την οξεία γαστρεντερίτιδα. Έχει αναφερθεί ότι προκαλεί ηπατίτιδα σε ανοσοκατεσταλμένα παιδιά, αλλά ποτέ στο παρελθόν σε υγιή.

Ο διευθυντής Δημόσιας Υγείας της Σκωτίας, Jim McMenamin, δήλωσε ότι συνεχίζονται οι εργασίες για να διαπιστωθεί εάν ο εμπλεκόμενος αδενοϊός είχε μεταλλαχθεί για να προκαλέσει πιο σοβαρή ασθένεια ή εάν θα μπορούσε να προκαλεί τα προβλήματα "μαζί" με έναν άλλο ιό, συμπεριλαμβανομένου του κορωνοϊού".

Σημείωσε πως το 77% των παιδιών που εξετάστηκαν στη Βρετανία είχαν βρεθεί θετικά στον αδενοϊό.

Τοξίνη

Είναι πιθανό να εμπλέκεται ένα νέο παθογόνο ή τοξίνη, αλλά η γεωγραφική εξάπλωση των κρουσμάτων υποδηλώνει ότι η μόλυνση ήταν μια πιο πιθανή εξήγηση, είπαν οι επιστήμονες.

Οποιαδήποτε σχέση με τα εμβόλια για τον COVID-19 έχει αποκλειστεί, καθώς τα παιδιά στη Βρετανία, όπου έχουν εντοπιστεί τα περισσότερα κρούσματα, δεν είχαν εμβολιαστεί.

Άλλοι επιστήμονες είπαν ότι η μειωμένη ανοσία, ως αποτέλεσμα του lockdown στη διάρκεια της πανδημίας, θα μπορούσε να είναι μια εξήγηση.

Οι επιστήμονες κάλεσαν τους ειδικούς για τη Δημόσια Υγεία στις ΗΠΑ και την Ευρώπη να είναι σε επιφυλακή για την πάθηση και να κάνουν τεστ στα παιδιά για αδενοϊό, εάν υποψιάζονται ηπατίτιδα.

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν σκούρα ούρα, κιτρίνισμα των ματιών και του δέρματος (ίκτερος), αδιαθεσία, κόπωση, πυρετό, απώλεια όρεξης, ναυτία, εμετό, κοιλιακό άλγος, ανοιχτόχρωμα κόπρανα, πόνο στις αρθρώσεις.

Δεν υπάρχει ειδική θεραπεία για την ηπατίτιδα, αλλά φάρμακα μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων.

Οι ειδικοί καλουν τους γονείς να προσέχουν τυχόν συμπτώματα στα παιδιά τους, ενώ η Βρετανική Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας συμβουλεύει πλύσιμο των χεριών και ενδελεχή αναπνευστική υγιεινή, στον βήχα και στο φτάρνισμα.

Εκτιμούν πως η αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων είναι σχετικά αργή, αλλά προειδοποιούν ότι αναμένονται περισσότερα κρούσματα.

Πηγές:
Reuters

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η τεχνητή νοημοσύνη αξιολογεί τον καρδιαγγειακό κίνδυνο κατά τη διάρκεια αξονικής τομογραφίας [μελέτη]
Να αναπτύξουν εμβόλιο για λοιμώξεις ανθεκτικές στα αντιβιοτικά προσπαθούν οι ερευνητές
Lavipharm: Αναζητά νέες ευκαιρίες, μεγάλη αγορά η φαρμακευτική κάνναβη