Ο Γερμανικός Ιατρικός Σύλλογος (BÄK), η Ομοσπονδιακή Ένωση συμβεβλημένων ιατρών με τα ασφαλιστικά ταμεία (KBV) και η Ένωση οικογενειακών ιατρών τάχθηκαν κατά της εκχώρησης του δικαιώματος εμβολιασμού σε μη ιατρικά επαγγέλματα.

"Ο εμβολιασμός μπορεί να σώσει ζωές. Γι' αυτό πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αυξήσουμε τα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης στη Γερμανία.

Ωστόσο, είναι αντιπαραγωγικό να μειωθεί το υψηλό ποιοτικό επίπεδο των υπηρεσιών εμβολιασμού στη Γερμανία και να εκχωρηθεί το δικαίωμα εμβολιασμού όχι μόνο στους γιατρούς αλλά και σε άλλα επαγγέλματα του συστήματος υγείας", δήλωσε ο πρόεδρος της BÄK, Klaus Reinhardt. Ο εμβολιασμός αποτελεί μέρος της συνήθους ιατρικής περίθαλψης.

"Υπάρχει ένας καλός λόγος για τον οποίο ο εμβολιασμός αποτελεί πρωταρχικό ιατρικό καθήκον. Δεν πρόκειται μόνο για το τρύπημα. Αντίθετα, οι ιατρικές υπηρεσίες εμβολιασμού περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, το ιστορικό εμβολιασμού, τον αποκλεισμό οξείων ασθενειών και την ενημέρωση σχετικά με τον εμβολιασμό", λέει ο Reinhardt. Πιθανές επιπλοκές όπως οξείες αλλεργικές αντιδράσεις, κυκλοφορικά προβλήματα και αγχώδεις διαταραχές πρέπει να αντιμετωπιστούν.

Οι γνώσεις σχετικά με τον εμβολιασμό, για παράδειγμα, στους διάφορους τύπους αυτοάνοσων νοσημάτων, στη χρήση ανοσοκατασταλτικών θεραπειών, στις έγκυες γυναίκες και στους χρονίως πάσχοντες ασθενείς, απαιτούν επίσης κατάλληλη ιατρική εκπαίδευση, αλλά και συνεχή κατάρτιση.  Οι γνώσεις αυτές σίγουρα δεν μπορούν να μεταδοθούν σε σεμινάρια μιας ημέρας.

Επιπλέον, ο νομοθέτης προβλέπει την πρόσβαση σε εμβολιασμούς χαμηλής έντασης μέσω του δικτύου φαρμακείων. Ωστόσο, δεν αντιλαμβάνεται ότι υπάρχουν μόνο περίπου 20.000 φαρμακεία στη Γερμανία, εκ των οποίων μόνο ένα μέρος θα μπορούσε να ανταποκριθεί στις χωρικές απαιτήσεις για τη διενέργεια εμβολιασμού.

Συγκριτικά, είπε, υπάρχουν περισσότεροι από 160.000 γιατροί που εργάζονται στον τομέα της εξωνοσοκομειακής περίθαλψης, εκ των οποίων περίπου το ένα τρίτο είναι οικογενειακοί γιατροί.

"Έτσι, υπάρχουν αρκετοί διαθέσιμοι γιατροί για τους εμβολιασμούς κατά της γρίπης. Για να αυξηθεί το ποσοστό κάλυψης του εμβολιασμού στη Γερμανία, δεν απαιτούνται πρόσθετες προσφορές εμβολιασμού, αλλά εύκολα κατανοητές πληροφορίες σχετικά με τον εμβολιασμό, προσαρμοσμένες στις διάφορες ομάδες-στόχους, οι οποίες θα πρέπει να διατίθενται στο διαδίκτυο, στα κοινωνικά δίκτυα, στα ιατρεία καικαι στα φαρμακεία.

Ωστόσο, ο ίδιος ο εμβολιασμός πρέπει να παραμείνει ιατρικό καθήκον για λόγους προστασίας του ασθενούς", είπε ο πρόεδρος του γερμανικού ιατρικού συλλόγου.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συνάντηση ΕΟΠΥΥ με Ελληνικό Σύλλογο Θαλασσαιμίας
Πότε σταματούν να μεγαλώνουν τα πόδια
Δήλωση Γεωργιάδη κατά την είσοδό του στο Άτυπο Συμβούλιο υπουργών Υγείας