To 2021 ήταν μια καλή χρονιά για τις φαρμακοβιομηχανίες παγκοσμίως και ειδικά για αυτές που δημιούργησαν εμβόλια για την καταπολέμηση της COVID-19. Από τις 20 κορυφαίες εταιρείες στο χώρο του φαρμάκου, που ταξινομήθηκαν με βάση τα έσοδα τους την περσινή περίοδο, 12 επιχειρήσεις είχαν ανάπτυξη τουλάχιστον 10% στις πωλήσεις τους, εκ των οποίων πέντε είδαν τον τζίρο τους να εκτινάσσεται κατά τουλάχιστον 40%.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, καμία εταιρεία δεν αποκόμισε περισσότερα έσοδα από την Pfizer, γεγονός που αποδίδεται εξ ολοκλήρου στα εμβόλια που δημιούργησε για τον Κορωνοϊό. Επιτυχία, που με βάση το δημοσίευμα αναμένεται ακόμη και να "απειλήσει" φέτος την Johnson & Johnson που καταλαμβάνει την πρώτη θέση στη λίστα βάσει των πωλήσεων που έχει πραγματοποιήσει. Ο λόγος είναι ότι φέτος η Pfizer προβλέπει συνδυασμένες πωλήσεις 54 δισ. δολ. από το εμβόλιο και το χάπι Paxlovid που επίσης χορηγείται για τη θεραπεία των ασθενών που νοσούν από Κορωνοϊό. 

Σημαντική άνοδο στην 4η θέση πέτυχε η AbbVie, η οποία σημείωσε αξιοσημείωτη αύξηση κατά 23% στα έσοδα χάρη στο σκεύασμά της το Adalimumab που ξεχώρισε, το οποίο ξεπέρασε το όριο των 20 δισ. δολ. για πρώτη φορά. Μια άλλη εταιρεία που οδηγεί την επιτυχία ενός άλλου εξίσου βασικού φαρμάκου και η οποία βρέθηκε στην 6η θέση είναι η Merck, η οποία πέτυχε αύξηση εσόδων κατά 17% χάρη στις αυξημένες πωλήσεις του Pembrolizumab.

Παραδόξως, το 2021 καμία από τις 20 κορυφαίες εταιρείες δεν είχε αξιόλογη μείωση εσόδων. Τις μικρότερες αυξήσεις κατέγραψαν η Amgen (2%) και η Novartis (4%), ενώ κάθε άλλη εταιρεία της λίστας είχε κέρδη τουλάχιστον 5%.  

Το 2020, έξι εταιρείες στις 20 πρώτες σημείωσαν πτώση εσόδων. Μόνο δύο είχαν αύξηση μεγαλύτερη από 10%, με τα κέρδη αυτών των εταιρειών να οφείλονται σχεδόν αποκλειστικά στις μεγάλες εξαγορές που υλοποίησαν. Οι πωλήσεις της Bristol Myers Squibb αυξήθηκαν κατά 63% χάρη στην εξαγορά της Celgene, ενώ τα έσοδα της AbbVie ενισχύθηκαν κατά 38% λόγω της απόκτησης της Allergan.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται και για τη Viatris. Eνώ, στην 20η θέση το 2020, ήταν η Astellas of Japan, η οποία σημείωσε πωλήσεις 11,5 δισ. δολ., στην αντίστοιχη θέση πέρσι ήταν η Viatris, με 17,8 δισ. δολ.

Η Viatris ήταν μία από τις τρεις εταιρείες που μπήκαν στην πρώτη 20άδα για πρώτη φορά. Οι άλλες δύο πολυεθνικές ήταν, στην 18η θέση η Moderna και στη 19η θέση η BioNTech, εξαιτίας των πωλήσεων που πέτυχαν από τα εμβόλια κατά του Κορωνοϊού. 
Όσον αφορά δε ειδικότερα την Viatris είναι μια ενδιαφέρουσα περίπτωση καθώς είναι η μόνη εταιρεία στην πρώτη 20άδα που αποκομίζει τις περισσότερες από τις πωλήσεις της από γενόσημα φάρμακα. Τη θέση που κατέλαβε η Viatris κατείχε ένας άλλος παραγωγός γενόσημων, η Teva.

Επίσης, από το top 20 έπεσε η Biogen, η οποία είδε τα έσοδά της να πέφτουν κατά 18%, καθώς η αναμενόμενη αύξηση των πωλήσεων της αμφιλεγόμενης θεραπείας για τη νόσο του Αλτσχάιμερ, Aducanumab, απέτυχε να υλοποιηθεί, ενώ μια άλλη εταιρεία που βρέθηκε εκτός της λίστας ήταν η Astellas, η οποία είχε πτώση εσόδων 8%.

Πηγές:
https://www.fiercepharma.com

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο FDA ενέκρινε το πρώτο kit αυτοσυλλογής για εξέταση του ιού HPV
Τι συμβαίνει στο σώμα μας αν κόψουμε τους υδατάνθρακες
Ο ιός H5N1 της γρίπης των πτηνών εντοπίστηκε σε άγρια πτηνά στη Νέα Υόρκη