Οι υδατάνθρακες είναι ένα βασικό θρεπτικό συστατικό που το σώμα σας μετατρέπει σε γλυκόζη, ή σάκχαρο στο αίμα, για να παράγει ενέργεια και να λειτουργεί. Μια δίαιτα πολύ χαμηλή σε υδατάνθρακες, όπως η κέτο, πυροδοτεί το σώμα σας σε διατροφική κέτωση. Το συκώτι σας αρχίζει να παράγει κετόνες - ένα καύσιμο που εισέρχεται όταν το σώμα σας δεν έχει αρκετή ζάχαρη για να λειτουργήσει και διασπά το λίπος.

Για να επέλθει διατροφική κέτωση, οι δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων περιορίζουν την πρόσληψη υδατανθράκων σε λιγότερο από το 10% της συνολικής πρόσληψης μακροθρεπτικών συστατικών. Αυτό μεταφράζεται σε 20-50 γραμμάρια υδατανθράκων την ημέρα. Τι άλλο θα συμβεί στο σώμα σας αν σταματήσετε να τρώτε υδατάνθρακες;

Θα χάσετε βάρος νερού

Μια ξαφνική έλλειψη υδατανθράκων θα σας κάνει να χάσετε βάρος. Ωστόσο, στην αρχή είναι κυρίως βάρος νερού. Αυτό συμβαίνει επειδή ο περιορισμός των υδατανθράκων καθαρίζει επίσης τις αποθήκες γλυκογόνου στους μύες σας. Το γλυκογόνο βοηθά το σώμα σας να συγκρατεί νερό. Μπορεί επίσης να χάσετε λίγο αλάτι μαζί με τους υδατάνθρακες που κόψατε. Όταν αρχίσετε να τρώτε ξανά υδατάνθρακες, το βάρος του νερού επανέρχεται αμέσως. Χρειάζονται 2-3 εβδομάδες για να επέλθει η κέτωση και να αρχίσει να καίγεται λίπος για ενέργεια.

Μπορεί να πάθετε τη “γρίπη της κέτο”

Η κέτωση μπορεί να οδηγήσει σε αδυναμία, κόπωση, ζάλη και πονοκεφάλους, που μπορεί να μοιάζουν πολύ με συμπτώματα γρίπης. Μπορεί να συμβούν και πιο σοβαρές παρενέργειες, όπως πόνος στο στομάχι, ναυτία και εμετός.

Μπορεί να έχετε θολούρα στις σκέψεις

Μπορεί να αισθάνεστε “ομίχλη” στην σκέψη σας καθώς το σώμα σας προσπαθεί να διατηρήσει τα φυσιολογικά επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Μπορεί να είναι δύσκολο να κοιμηθείτε στην αρχή. Μπορεί να αισθάνεστε πολύ κουρασμένοι, κάτι που θα κάνει τον εγκέφαλό σας να μπερδεύεται ακόμα περισσότερο όταν πρέπει να συγκεντρωθεί.

Η κοιλιά σας μπορεί να φουσκώσει

Οι δίαιτες με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες έχουν επίσης χαμηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες. Η δυσκοιλιότητα μπορεί να εμφανιστεί, αν και συνήθως υποχωρεί σε λίγες εβδομάδες. Μπορείτε να πάρετε μερικές φυτικές ίνες από φρούτα όπως το καρπούζι. Αν παραμένετε επαρκώς ενυδατωμένοι και λαμβάνετε αρκετούς ηλεκτρολύτες (μεταλλικά στοιχεία που βοηθούν στην ισορροπία του νερού του σώματός σας και θρέφουν τα κύτταρα σας), τα συμπτώματα αυτά μπορεί να μην είναι τόσο σοβαρά και να διαρκέσουν λιγότερο.

Η αναπνοή σας μπορεί να μυρίζει περίεργα

Όταν το σώμα σας χρησιμοποιεί λιπαρά οξέα αντί για υδατάνθρακες, απελευθερώνει κετόνες μέσω της αναπνοής σας ως ακετόνη. Η αναπνοή σας μπορεί να έχει κάπως φρουτώδη αίσθηση. Κάποιοι λένε ότι έχει γεύση σαν μήλο σε αποσύνθεση. Επίσης, αν το στόμα σας είναι ξηρό, μπορεί να έχετε κακοσμία. Αυτό συμβαίνει επειδή δεν υπάρχει αρκετό σάλιο για να απαλλαγείτε από βακτήρια και επιπλέον σωματίδια τροφής στο στόμα σας. Ακόμα ένας λόγος να παραμένετε καλά ενυδατωμένοι.

Τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας μπορεί να πέσουν

Μια δίαιτα εξαιρετικά χαμηλή σε υδατάνθρακες μπορεί να μειώσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει αν έχετε διαβήτη. Αλλά στην πραγματική κέτωση, η υπογλυκαιμία είναι κίνδυνος που δεν πρέπει να παραβλέψετε. Η βασική θεραπεία είναι να έχετε 15 γραμμάρια υδατάνθρακες για να το αυξήσετε. Αν το σάκχαρό σας εξακολουθεί να είναι χαμηλό μετά από 15 λεπτά, θα χρειαστείτε άλλα 15 γραμμάρια. Ένα άτομο με διαβήτη που κάνει διατροφή κέτο μπορεί να χρειαστεί να προσαρμόσει τα φάρμακά του, συνεπώς πρέπει να μιλήσετε πρώτα με τον γιατρό σας.

Μπορεί να αισθάνεστε κυκλοθυμικοί

Η ψυχική σας κατάσταση μπορεί να ατονήσει όταν κόψετε απότομα τους υδατάνθρακες που στέλνουν ζάχαρη στον εγκέφαλο. Μπορεί να αισθάνεστε εκνευρισμένοι, απογοητευμένοι. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που ακολουθούσαν δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων με την πάροδο του χρόνου είχαν λιγότερη σεροτονίνη στον εγκέφαλό τους από εκείνους που έκαναν δίαιτες χαμηλών λιπαρών. Τα υγιή επίπεδα σεροτονίνης βοηθούν στην προστασία από το άγχος και την κατάθλιψη.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Περισσότερα Κέντρα Υγείας, με λιγότερο προσωπικό [πίνακες]
Δυσαρεστημένοι οι Γερμανοί από το σύστημα υγείας της χώρας τους [έρευνα]
Ρομποτική χειρουργική για  διαφραγματοκήλη και γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση