Σε νέες περιπέτειες μπαίνουν οι νεφροπαθείς μετά την εφαρμογή του καινούργιου ΚΕΝ (Κλειστού Ενοποιημένου Νοσηλίου) από 1/4/2024 αναφορικά με την τοποθέτηση καθετήρα αιμοκάθαρσης και στην διενέργεια fistula με ή χωρίς αγγειογραφία, ενώ στον αέρα είναι η αποζημίωση για την τοποθέτηση αγγειακού μοσχεύματος. 

Σε συνομιλία που είχαμε με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νεφροπαθών, ο κ. Γρ. Λεοντόπουλος αναρωτήθηκε με ποια λογική έγινε αυτό το κούρεμα από τα 420 ευρώ που ήταν η αποζημίωση, δηλαδή 40 ευρώ (ακριβέστερα 25 ευρώ αν αφαιρεθεί το clawback και η  αξία των αναλωσίμων).

'Οπως τόνισε, μιλάμε για ιατρικές πράξεις με απαραίτητη την αίθουσα χειρουργείου για να πραγματοποιηθούν. Ομως, το νέο ΚΕΝ βάζει σε νέες ταλαιπωρίες μια ήδη επιβαρυμένη ομάδα ασθενών, η οποία μάλιστα εξυπηρετείται σε ποσοστό άνω του 85% από τις ιδιωτικές κλινικές. Σύμφωνα με τον ίδιο, ήδη έχει προωθηθεί επιστολή διαμαρτυρίας στη Διεύθυνση Ελέγχου & Εκκαθάρισης με κοινοποίηση στον υπουργό Υγείας, στη διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ στην οποία ζητείται να μπει ένα αξιοπρεπές νοσήλιο που θα προστατεύσει τους ασθενείς και από μία επιπρόσθετη οικονομική αιμορραγία.

Ακολουθεί η Eπιστολή:

"Με το υπ’ αριθ. πρωτ.ΔΑ3/Γ/5/οικ.8441/29.3. 2024 έγγραφο της Γενικής Δ/νσης Οικονομικών Υποθέσεων, Δ/νση Ελέγχου και Εκκαθάρισης,Τμήμα Κλινικού Ελέγχου ενημερώνετε τις Γενικές Κλινικές για τα ΚΕΝ που θα εφαρμοστούν από 1.4.2024 από το Τμήμα Κλινικού ελέγχου του ΕΟΠΥΥ κατά τον έλεγχο των υποβολών.
Στους πίνακες περιγράφονται τα ΚΕΝ, που αφορούν τους νεφροπαθείς και αναφέρονται στην τοποθέτηση του καθετήρα αιμοκάθαρσης και στη διενέργεια fistula με ή χωρίς αγγειογραφία, ενώ βέβαια δεν υπάρχει καμία αναφορά σε ΚΕΝ για την τοποθέτηση αγγειακού μοσχεύματος.

Το εντυπωσιακό είναι ότι και για τις δύο περιπτώσεις το ΚΕΝ που θα εφαρμοστεί - και που κάποιος μεγάλος υπηρεσιακός εγκέφαλος και βαθύς γνώστης κοστολόγησης των ιατρικών πράξεων εισηγήθηκε - θα είναι το ημερήσιο νοσήλιο + αναλώσιμα (με βάση το παρατηρητήριο τιμών). Τούτο σημαίνει ότι η κλινική οφείλει να δεχθεί για κάθε μία εκ των άνω αγγειακών προσπελάσεων να παραχωρεί χειρουργείο ( γιατί μόνο στο χειρουργείο υπό άσηπτες συνθήκες γίνονται οι πράξεις αυτές, όπως άλλωστε και η τοποθέτηση μοσχεύματος), νοσηλευτικό προσωπικό, εργαλεία κ.α και να λαμβάνει για κάθε περίπτωση την αξία ενός νοσηλίου, δηλ. 40 ευρώ (ακριβέστερα 25 ευρώ αν αφαιρεθεί το clawback και η αξία των αναλωσίμων) που στην περίπτωση του καθετήρα αιμοκάθαρσης θα είναι ο καθετήρας – που και σε αυτόν θα έχει clawback συν τα ράμματα, ενώ στην περίπτωση της fistula θα είναι τα ράμματα, μιας και δεν επιτρέπεται (παρανομεί) να ζητάει επιπρόσθετα χρήματα από τον ασθενή.

Με δεδομένο ότι ο καθορισμός τέτοιων "ξεφτιλιστικών" ΚΕΝ για τις απολύτως απαραίτητες για τη ζωή των πολύπαθων νεφροπαθών αγγειακές προσπελάσεις θα οδηγήσει, μετά βεβαιότητας, σε ακόμα μεγαλύτερη οικονομική αιμορραγία από τη μεριά τους, σας παρακαλούμε, όπως καθοριστούν τα σωστά ΚΕΝ κοστολογώντας ορθά τα πραγματικά δεδομένα και όχι με την εφαρμογή της μεθόδου του "κουτουρού που φαίνεται να ακολουθεί η υπηρεσία σας".

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κινητοποιήσεις εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης - Συνάντηση με τον Δ. Βαρτζόπουλο
Σε άνοδο τα περιστατικά καρκίνου του πέους
Περισσότερα Κέντρα Υγείας, με λιγότερο προσωπικό [πίνακες]