Ενήλικες με άσθμα είναι πιο πιθανό να γίνυν παχύσαρκοι μελλοντικά, ιδιαίτερα αυτοί που είχαν τη νόσο περισσότερο ή αυτοί που αντιμετωπίστηκαν με κορτικοστεροειδή, αναφέρει νέα έρευνα.

Σε 8.700 συμμετέχοντες από 11 ευρωπαικές χώρες και την Αυστραλία, ποσοστό 17% αυτών με άσθμα εμφάνισαν παχυσαρκία ή ήταν πολύ υπέρβαροι.

Από αυτούς χωρίς άσθμα, ποσοστό 15% έγιναν παχύσαρκοι δήλωσαν οι ερευνητές.

Με βάση αυτά τα στοιχεία, άνθρωποι με άσθμα είχαν 21% υψηλότερο κίνδυνο παχυσαρκίας σε σύγκριση με όσους δεν είχαν άσθμα.

Ο κίνδυνος παχυσαρκίας σχεδόν ήταν διπλάσιος σε ασθματικούς.

Η Judith Garcia-Aymerich, δήλωσε ότι πιθανή εξήγηση για το υπερβάλλον βάρος σε σχέση με το άσθμα μπορεί να είναι η μείωση της άσκησης σε ασθενείς με την πάθηση αλλά τα αποτελέσματα δεν στηρίζουν αυτή την υπόθεση, δήλωσε η ερευνήτρια.

Τα επίπεδα άσκησης δεν επηρέαζαν τον κίνδυνο παχυσαρκίας είτε είχαν άσθμα είτε όχι.

Η Garcia-Aymerich, του Barcelona Institute for Global Health της Ισπανίας, δήλωσε ότι άσχετα από τους μηχανσιμούς, που ακόμα είναι άγνωστοι τα αποτελέσματα έχουν εφαρμογή στην κλινική περίθαλωβη ενηλίκων με άσθμα.

Η έρευνα έγοινε στην Αυστραλία, Βέλγιο, Εσθονία., Γαλλία, Γερμανία, Ισλαδία, Ιταλία, Νορβηγία, Ισπανία, Σουηδία, Ελβετία και Βρετανία.

Συμμετέχοντες απάντησαν σε ερωτηματολόγια για τον τρόπο ζωής, υποβλήθηακν σε εξετάσεις για τους πνεύμονες και αξιολογήθηκαν για το βάρος τους και το άσθμα.

Συμμετέχοντες με άσθμα που είχαν περισσότερο χρόνο τη νόσο είχαν 32% υψηλότρερο κίνδυνο παχυσαρκίας σε σύγκριση με αυτούς που είχαν την πάθηση λιγότερο χρόνο.

Επιπλέον όσοι είχαν μη αλλεργικό άσθμα ή συμπτώματα άσθματος που δεν σχετίζονταν με αλλεργίες είχαν 47% υψηλότερο κίνδυνο παχυσατκίας σε σχέση με όσους δεν είχαν αλλεργικό άσθμα.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Thorax.

Πηγές:
Thorax.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γονίδια και αυτοανοσία
Ιταλία: η Mελόνι βάζει εμπόδια στις αμβλώσεις
Β. Παπαλιάγκας: Αλτσχάιμερ, γνωστική έκπτωση και το αναμενόμενο νέο φάρμακο