Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε το φάρμακο Rimegepan της Biohaven Pharmaceuticals  για την ημικρανία.  Ενώ η κανονιστική απόφαση σηματοδοτεί ένα ακόμη ορόσημο για την Biohaven, είναι επίσης μια νίκη για την Pfizer, η οποία κατέχει τα δικαιώματα για την εμπορική διάθεση του φαρμάκου εκτός των ΗΠΑ.

Μολονότι, η Pfizer αποχώρησε από την έρευνα φαρμάκων για τις νευροεπιστήμες πριν από χρόνια, βρήκε έναν τρόπο για να προσθέσει ένα νέο φάρμακο της συγκεκριμένης κατηγορίας στο χαρτοφυλάκιό της. Ένα εγκεκριμένο από τον FDA φάρμακο κατά της ημικρανίας από τη συνεργαζόμενη Biohaven Pharmaceuticals έχει τώρα άδειες κυκλοφορίας στην Ευρώπη, επιτρέποντας στον φαρμακευτικό κολοσσό να αρχίσει να συλλαμβάνει ένα μερίδιο του ταχέως αναπτυσσόμενου προϊόντος.

Οι δύο εταιρείες ανακοίνωσαν την Τετάρτη ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε το φάρμακο Rimegepant τόσο για την πρόληψη της ημικρανίας όσο και για τη θεραπεία του οξέος ημικρανικού πόνου. Οι ευρωπαϊκές αποφάσεις ταιριάζουν με τις εγκεκριμένες ενδείξεις για το φάρμακο στις ΗΠΑ.

Οι εγκρίσεις στην Ευρώπη είναι επίσης μια νίκη για την Pfizer. Τον περασμένο Νοέμβριο, ο φαρμακευτικός γίγαντας υπέγραψε συμφωνία για το δικαίωμα εμπορευματοποίησης του rimegepant παγκοσμίως, με εξαίρεση τις ΗΠΑ όπου η Biohaven διατηρεί τα δικαιώματα. Η συμφωνία περιλαμβάνει και ένα δεύτερο φάρμακο για την ημικρανία της Biohaven που αναπτύσσεται σε σκευάσματα ρινικού σπρέι.

Το Rimegepant είναι μέρος μιας σχετικά νέας κατηγορίας φαρμάκων που μπλοκάρουν το πεπτίδιο που σχετίζεται με το γονίδιο της καλσιτονίνης (CGRP), μιας πρωτεΐνης της οποίας τα επίπεδα αυξάνονται κατά τη διάρκεια μιας κρίσης ημικρανίας. Οι πρώτοι αναστολείς CGRP κυκλοφόρησαν στην αγορά το 2018. Αυτά τα φάρμακα από την Amgen, την Eli Lilly και την Teva Pharmaceutical είναι αντισώματα που χορηγούνται ως ενέσεις. Το Rimegepant είναι ένα μικρό μόριο που αναπτύχθηκε για πιο βολική χορήγηση από το στόμα. Η Biohaven δημιούργησε το προϊόν ως δισκιο που διαλύεται γρήγορα στο στόμα.

Τα ενέσιμα φάρμακα CGRP σηματοδότησαν την πρώτη καινοτομία για τη θεραπεία της ημικρανίας σε μια γενιά. Το Oral CGRP κάνει το πεδίο ακόμα πιο ανταγωνιστικό. Το δισκίο Ubrogepant της Allergan έγινε το πρώτο από του στόματος φάρμακο CGRP εγκεκριμένο από την FDA το 2019, μια απόφαση που κάλυψε τη θεραπεία της οξείας ημικρανίας. Η AbbVie απέκτησε την Allergan αργότερα το ίδιο έτος. 
Ένα δεύτερο φαρμακευτικό χάπι ημικρανίας, atogepant, της AbbVie εγκρίθηκε πέρυσι για την πρόληψη της ημικρανίας.

Ο FDA ενέκρινε το δισκίο της Biohaven για τη θεραπεία της οξείας ημικρανίας το 2020 και για την πρόληψη της ημικρανίας σχεδόν πριν από ένα χρόνο. Η Biohaven ανέφερε 462,5 εκατ. δολ. σε πωλήσεις προϊόντων το 2021, αύξηση άνω του 600% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Η Pfizer στοχεύει τώρα να επαναλάβει αυτή την ανάπτυξη στην Ευρώπη.

Πηγές:
https://medcitynews.com

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Έγκαιρος εντοπισμός καρκίνου στο στομάχι με απλή στοματική έκπλυση [μελέτη]
Πιθανή σχέση μεταξύ διαταραχής μετατραυματικού στρες και αυτισμού [μελέτη]
Σταφιδόνερο: Έχει πράγματι οφέλη;