Πολλοί άνθρωποι συνδέουν τη μεγαλύτερη ηλικία με προβλήματα στην όραση. Αυτό, δυστυχώς, ισχύει, καθώς υπάρχουν πολλές οφθαλμικές παθήσεις που είναι πιο συχνές σε μεγαλύτερη ηλικία. Ωστόσο, υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να φροντίσετε να έχετε καλή όραση μέχρι τα βαθιά γεράματα. Ας το δούμε όμως πιο αναλυτικά.

Πώς αλλάζουν τα μάτια μας όσο μεγαλώνουμε;

Όπως και με άλλα μέρη του σώματός σας, τα μάτια σας περνούν από φυσιολογικές αλλαγές καθώς μεγαλώνετε. Η πρεσβυωπία είναι ένα πρόβλημα όρασης που θα παρατηρήσετε ότι είναι πιο δύσκολο να διαβάσετε πράγματα που βρίσκονται κοντά. Πρέπει να κρατήσετε τα πράγματα πιο μακριά για να τα δείτε καθαρά. Αυτό, για την ακρίβεια, συμβαίνει σχεδόν σε όλους τους ανθρώπους μετά την ηλικία των 40.

Η πρεσβυωπία συμβαίνει επειδή ο φακός στο μπροστινό μέρος του ματιού γίνεται λιγότερο εύκαμπτος όσο μεγαλώνετε. Αυτό καθιστά πιο δύσκολη την εστίαση σε κοντινά αντικείμενα. Η πρεσβυωπία αντιμετωπίζεται με γυαλιά ανάγνωσης, τα οποία μπορεί να συνταγογραφήσει ο οφθαλμίατρός σας.

Μερικές άλλες οφθαλμικές παθήσεις που είναι συχνές σε μεγαλύτερη ηλικία είναι οι εξής:

Καταρράκτης

Πρόκειται για μια πάθηση που επηρεάζει τον φακό του ματιού. Ο φακός του ματιού πρέπει να είναι καθαρός για να έχετε καλή όραση. Εάν εμφανιστεί καταρράκτης, ο φακός θολώνει. Εάν ο καταρράκτης επηρεάζει σημαντικά την όρασή σας, μπορεί να αντιμετωπιστεί με χειρουργική επέμβαση.

Γλαύκωμα

Είναι ένας τύπος απώλειας όρασης που προκαλείται από βλάβη στο οπτικό νεύρο (ένα από τα νεύρα που συνδέουν το μάτι και τον εγκέφαλο). Υπάρχουν πολλοί τύποι γλαυκώματος, αλλά η πιο κοινή μορφή της νόσου επηρεάζει κυρίως άτομα άνω των 40 ετών. Τα άτομα με γλαύκωμα συνήθως δεν έχουν συμπτώματα στα αρχικά του στάδια. Είναι σημαντικό να επισκέπτεστε τακτικά τον οφθαλμίατρό σας για να ελέγχετε εάν έχετε σημάδια της νόσου, ώστε να μπορείτε να θεραπεύσετε την πάθηση και να διατηρήσετε την όρασή σας.

Εκφύλιση ωχράς κηλίδας 

Η ωχρά κηλίδα ένα μικρό αλλά σημαντικό τμήμα του αμφιβληστροειδούς που βοηθά στη λεπτομερή όραση που απαιτείται για δραστηριότητες όπως το διάβασμα και η οδήγηση. Η πάθηση σχετίζεται με τη γήρανση και εμφανίζεται συνήθως σε άτομα άνω των 50 ετών. Αρκετές θεραπείες μπορούν να επιβραδύνουν την εξέλιξή της, επομένως είναι σημαντικό να ελέγχετε τακτικά την κατάσταση των ματιών σας.

Διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια

Ο διαβήτης μπορεί να επηρεάσει τα αιμοφόρα αγγεία στο πίσω μέρος του ματιού σας, οδηγώντας σε απώλεια όρασης. Μπορείτε να συμβάλετε στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας διατηρώντας καλό έλεγχο του σακχάρου στο αίμα και κάνοντας τακτικούς οφθαλμολογικούς ελέγχους.

Ξηροφθαλμία

Αυτή είναι κοινή πάθηση σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, αλλά ιδιαίτερα συχνή σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Η ξηροφθαλμία συμβαίνει όταν τα δάκρυά σας δεν παρέχουν αρκετή λίπανση στα μάτια σας. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μια σειρά συμπτωμάτων, όπως φαγούρα, κάψιμο ή πόνο στα μάτια. Υπάρχουν πολλές στρατηγικές που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να μειώσετε τα συμπτώματά σας, όπως λιπαντικές οφθαλμικές σταγόνες.

Πολλά οφθαλμικά προβλήματα που είναι συνηθισμένα σε ηλικιωμένους έχουν λίγα ή και καθόλου συμπτώματα στα αρχικά τους στάδια. Αυτό σημαίνει ότι είναι σημαντικό να επισκέπτεστε τακτικά τον οφθαλμίατρό σας για να βεβαιωθείτε ότι τα μάτια σας παραμένουν υγιή.

Υπάρχουν πολλά άλλα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε την πιθανότητα να εμφανίσετε προβλήματα στα μάτια καθώς μεγαλώνετε:

  • ακολουθήστε έναν υγιεινό τρόπο ζωής, συμπεριλαμβανομένης μιας ισορροπημένης διατροφής και τακτικής γυμναστικής
  • αποφύγετε το κάπνισμα-ο καπνός του τσιγάρου κάνει τεράστιο κακό στα μάτια
  • περιορίστε τον χρόνο που αφιερώνετε κοιτάζοντας οθόνες και κάνετε τακτικά διαλείμματα όταν εργάζεστε σε υπολογιστή ή παρακολουθείτε τηλεόραση
  • αποφύγετε να διαβάζετε σε αμυδρό φως
  • φοράτε γυαλιά ηλίου όταν είστε έξω.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Οι επιτροπές και ο Μεγάλος Αδερφός από το υπουργείο Οικονομικών στην ΕΚΑΠΥ
ΠΟΥ: Περίπου 51 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν στην Αφρική λόγω των εμβολιασμών τα τελευταία 50 χρόνια
ΗΠΑ: Δεύτερη μεταμόσχευση νεφρού γενετικά τροποποιημένου χοίρου σε ασθενή