Η Evaluate, ο κορυφαίος πάροχος πληροφοριών για τη φαρμακευτική βιομηχανία, δημοσίευσε πριν μερικές μέρες τα ευρήματα της Έκθεσης Ορφανών Φαρμάκων 2022. Σύμφωνα με την έκθεση, η αγορά των ορφανών φαρμάκων αναπτύσσεται δύο φορές ταχύτερα από την αγορά των μη ορφανών φαρμακευτικών προϊόντων. Η ανάπτυξη για την περίοδο 2021-2026 υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσει το 12%. 
Επίσης, μέχρι το 2026 οι πωλήσεις των ορφανών φαρμάκων θα αντιπροσωπεύουν το 20% του συνόλου των πωλήσεων συνταγογραφούμενων φαρμάκων και σχεδόν το ένα τρίτο της αξίας του παγκόσμιου αγωγού φαρμάκων. Το κάθε ένα από τα δέκα κορυφαία ορφανά φάρμακα το 2026 θα έχει αξία μεταξύ 3 και 13 δισ. δολ. και αυτή όπως φαίνεται θα ξεπεράσει το μέγεθος των φαρμάκων που διατίθενται μαζικά.

Η αυξανόμενη εξάρτηση των μεγάλων φαρμακοβιομηχανιών από τα ορφανά φάρμακα για επίτευξη πωλήσεων αναμένεται να συνεχιστεί. Πάνω από το ένα πέμπτο των πωλήσεων σε οκτώ μεγάλες πολυεθνικές θα είναι επίσης από τα ορφανά σκευάσματα. Τέσσερα φάρμακα για τον καρκίνο του αίματος θα αντιπροσωπεύουν περίπου τις μισές πωλήσεις από τα 65 δισ. δολ. που θα πραγματοποιούν τα δέκα κορυφαία ορφανά το 2026.

Ο Paul Verdin, VP Consulting and Analytics στο Evaluate, δήλωσε: «Ο τομέας των ορφανών φαρμάκων συνεχίζει να παρουσιάζει ταχεία ανάπτυξη. Πάνω από τις μισές εγκρίσεις του FDA το 2021 ανατέθηκαν σε ορφανά φάρμακα που προορίζονται για τη θεραπεία σπάνιων ασθενειών, μια εξέλιξη που σηματοδοτεί ότι τα ορφανά φάρμακα δεν θα πρέπει πλέον να θεωρούνται εξειδικευμένα προϊόντα.

«Παρά την ισχυρή ανάπτυξη των ορφανών φαρμάκων, πολλές από τις εκτιμώμενες 7.000 σπάνιες ασθένειες παραμένουν υποεξυπηρετούμενες, επομένως η ευκαιρία για περαιτέρω επενδύσεις και Ε&Α είναι υψηλή. Καθώς άλλες ασθένειες γίνονται καλύτερα κατανοητές και χωρίζονται σε στενότερες υποκατηγορίες, είναι πιο πιθανό να πληρούν τα κριτήρια για μια σπάνια πάθηση», πρόσθεσε.

Η έκθεση σημειώνει ότι η άνοδος των ορφανών φαρμάκων μπορεί να οδηγήσει σε μεταρρύθμιση του 40χρονου νόμου των ΗΠΑ και του κανονισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης του 1999 για να μετριαστούν οι τιμές. Αν και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αλλαγές στην αποζημίωση, ειδικά στη μεγαλύτερη αγορά της Ευρώπης, τη Γερμανία, η αγορά των ορφανών φαρμάκων δεν δείχνει σημάδια απώλειας της δυναμικής της.

Το pipeline φαρμακευτικής έρευνας και ανάπτυξης είναι επί του παρόντος γεμάτος με κυτταρικές θεραπείες επόμενης γενιάς, γονιδιακές θεραπείες, στοχευμένα αντικαρκινικά φάρμακα κ.λπ. 

Πηγές:
realwire.com

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα