Νέα έρευνα αναφέρει ότι η παχυσαρκία μπορεί να μειώσει την αποτελεσματικότητα των εμβολίων κατά της COVID.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης ότι τα 2 εμβόλια της έρευνας προκάλεσαν διαφορετικές ανοσιακές απορίσεις σε πολύ παχύσαρκους. Ανακάλυψαν επίσης ότι προηγούμενη λοίμωξη έπαιζε ρόλο.

Ο Volkan Demirhan Yumuk, καθηγητής στο Istanbul University, δήλωσε ότι τα αποτελέσματα δίνουν νέες πληροφορίες για την ανοσιακή απόκριση στα εμβόλια σε πολύ παχύσαρκους ανθρώπους και ενισχύουν τη σημασία της προτεραιότητας και αύξησης του εμβολιασμού σε αυτή την ευάλωτη ομάδα.

Στην έρευνα συμμετείχαν 124 πολύ παχύσαρκοι (42 έως 63 ετών) και 166 φυσιολογικού βάρους (39 έως 47 ετών) στην Τουρκία.

Ο ΔΜΣ των παχύσαρκων ήταν άνω του 40.

Οι συμμετέχοντες έλαβαν 2 δόσεις εμβολίου, είτε της Pfizer/BioNTech είτε της Sinovac.

Τέσσερις εβδομάδες μετά τη δεύτερη δόση συλλέχτηκαν δείγματα αίματος από τους συμμετέχοντες για να μετρηθούν τα επίπεδα αντισωμάτων έναντι του κορωνοιού.

Επιπλέον, ελέγχθηκε το ιστορικό λοίμωξης και 70 φάνηκε να έχουν μολυνθεί προηγουμένως από COVID-19.

Στους συμμετέχοντες που δεν είχαν μολυνθεί και έλαβαν το εμβόλιο της Pfizer/BioNTech τα επίπεδα αντισωμάτων στους πολύ παχύσαρκους ήταν περισσότερο από 3 φορές χαμηλότερα από αυτά των ανθρώπων φυσιολογικού βάρους.

Στους συμμετέχοντες που δεν είχαν μολυνθεί και έλαβαν το εμβόλιο της Sinovac τα επίπεδα αντισωμάτων στους πολύ παχύσαρκους ήταν 27 φορές χαμηλότερα από αυτά αυτών με φυσιλογικό βάρος.

Σε αυτούς που είχαν λοίμωξη από κορωνοιό προηγουμένως και εβμολιάστηκαν είτε με το ένα είτε με το άλλο εμβόλιο, τα επίπεδα αντισωμάτων ήταν παρόμοια και στις δυο ομάδες, αναφέρει η έρευνα.

Tα ευρήματα παρουσιάστηκαν στο European Congress on Obesity και θεωρούνται προκαταρκτικά.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα