Την Ημέρα της Μητέρας, είναι ευκαιρία να γιορτάσετε τη μητέρα με ένα ιδιαίτερο γεύμα ή μια διασκεδαστική οικογενειακή έξοδο. Είναι ευκαιρία να αγκαλιάσετε και να ενθαρρύνετε τις καθημερινές υγιεινές επιλογές για όλες τις γυναίκες.

Θρεπτική διατροφή και άσκηση είναι αναγκαία στην πρόληψη της καρδιοπάθειας και στην προαγωγή της υγείας, σήμερα και μελλοντικά.

Ο υγιεινός τρόπος ζωής βοηθά στην ευεξία, στο παρόν, και επιμηκύνει την υγιεινή σας ζωή.

Το στρες βλάπτει την υγεία καθώς μπορεί να συμβάλει σε κακές αποφάσεις τρόπου ζωής, που με τη σειρά τους επηρεάζουν την υγεία της καρδιάς.

Συνήθως καταναλώνουμε τρόφιμα που δεν θα έπρεπε ή δεν ασκούμαστε. Η άσκηση είναι καλός τρόπος καταπολέμησης του στρες και αποφυγής ανθυγιεινών συμπεριφορών. Ανεβάζει τη διάθεση και είναι σημαντική όλη τη χρονιά, ενώ  η καθιστική ζωή μπορεί να έχει συνέπειες στην υγεία.

Η Γιορτή της μητέρας είναι καλή ευκαιρία για περπάτημα και χαρά από τα ανθισμένα λουλούδια της άνοιξης.

Το να βρουν μητέρες με μικρά παιδιά, χρόνο για άσκηση, μπορεί να μοιάζει δύσκολο αλλά για να είναι σωματικά δραστήριες δεν σημαίνει ότι πρέπει κάποιος να φυλάει το παιδί τους. Μπορεί η μητέρα να είναι δραστήρια μαζί με τα παιδιά της, κάνοντας ποδήλατο ή περπατώντας έντονα. Ακόμα και ο χορός και η κηπουρική μετρούν ως άσκηση.

Η άσκηση μπορεί να είναι πιο εύκολη από την αλλαγή στη διατροφή. Αλλά και σε αυτήν μπορεί να συμμετέχει όλη η οικογένεια. Είναι σημαντικό να περιορίσει η μητέρα τα κορεσμένα λιπαρά και το νάτριο και να ενσωματώσει υγιεινές τροφές στο διατροφικό πρόγραμμα της οικογένειας, όπως φρούτα και λαχανικά, ολική άλεση, κοτόπουλο χωρίς την πέτσα καθώς και ψάρι.

Ειδικά οι νέες μητέρες, πρέπει να βρουν χρόνο να χαλαρώσουν και να αποσυμπιεστούν. Όμως, γυναίκες και άντρες όλων των ηλικιών πρέπει να ρυθμίζουν το στρες και να κοιμούνται επαρκώς. Ο ύπνος πρέπει να είναι ποιοτικός. Οσοι δεν κοιμούνται αρκετά έχουν υψηλότερο κίνδυνο για καρδιαγγειακή νόσο.

Για σωστό ύπνο, δημιουργήστε το σωστό περιβάλλον, χωρίς φώτα και άλλες παρεμβολές.

Ο υγιεινός τρόπος ζωής στην ενήλικο ζωή συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο για καρδιαγγειακή νόσο στη μέση ηλικία.

Να μερικές συμβουλές για τις μητέρες και καθέναν, ώστε να μένουν υγιείς.

  • Ακόμα και αν είστε πολυάσχολη μητέρα βρείτε χρόνο τώρα για τακτικά τσεκάπ και ελέγξτε τη χοληστερόλη, την πίεση και άλλους σημαντικούς δείκτες.
  • Εστιάστε στα νούμερα που σχετίζονται με κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου και αναλάβετε δράση για να ελέγξετε παράγοντες κινδύνου ώστε να προετοιμαστείτε για πιο υγιή τρίτη ηλικία.
  • Λάβετε  τα συνταγογραφούμενα φάρμακά σας για παράγοντες κινδύνου καρδιοπάθειας όπως σας έχει συσταθεί.
  • Οσο πιο πολύ καιρό παράγοντες κινδύνου όπως υπέρταση, μένουν χωρίς ρύθμιση, τόσο περισσότερη βλάβη γίνεται στο σώμα- η οποία δεν μπορεί να αναστραφεί.

Ακόμα και άνθρωποι στα  60 και 70 μπορούν να ωφεληθούν κάνοντας υγιεινές αλλαγές. Ποτέ δεν είναι αργά!

Πηγές:
American Heart Association

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ανεβείτε με τη σκάλα για να ζήσετε περισσότερο [μελέτη]
Η μοναξιά αυξάνει τον κίνδυνο θνητότητας σε επιζώντες από καρκίνο
CoViD-19: Συχνότερη η απώλεια όσφρησης μετά από μόλυνση με παραλλαγή Άλφα