Ανθρωποι με σακχαρώδη διαβήτη, φάνηκε σε έρευνα ότι είχαν σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες θανάτου και σχεδόν τριπλάσιες για σοβαρή νόσο ή κρίσιμη κατάσταση από COVID.

Ωστόσο, η έρευνα του University of Aberdeen, που επισκόπησε στοιχεία εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων παγκοσμίως, επίσης διαπίστωσε ότι ο καλός έλεγχος της πάθησης μπορεί να μετριάσει τους κινδύνους.

Η έρευνα, σε συνεργασία με το King's College, ανακάλυψε ότι ενώ ο διαβήτης αντιπροσωπεύει σημαντικό κίνδυνο σοβαρής νόσησης και θανάτου από COVID, ο καλός έλεγχος του σακχάρου σε αυτούς τους ασθενείς μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο.

Οι ερευνητές επισκόπησαν στοιχεία 158 ερευνών σε 270.000 ανθρώπους.

Ανθρωποι με διαβήτη ήταν κατά 1.87 φορές πιο πιθανό να πεθάνουν από COVID, 1.59 φορές πιο πιθανό να νοσηλευτούν σε ΜΕΘ, 1.44 φορες πιο πιθανό να χρειαστούν μηχανικό αερισμό και 2.88 φορές πιο πιθανό να κατηγοριοποιηθούν ως σοβαρή ή κρίσιμη κατάσταση.

Συλλέχτηκαν στοιχεία από διάφορα σημεία του πλανήτη, όπως Κίνα, Κορέα, ΗΠΑ, Ευρώπη και Μέση Ανατολή.  

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι ασθενείς στην Κίνα, Κορέα και Μέση Ανατολή έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου από αυτούς στις χώρες της ευρωπαικής ένωσης και στις ΗΠΑ.

Οι ερευνητές υποδεικνύουν ότι αυτό ενδεχομένως μπορεί να οφείλεται σε διαφορές σε συστήματα περίθαλψης, ενώ φάνηκε και ότι η διατήρηση του βέλτιστου γλυκαιμικού ελέγχου μειώνει σημαντικά την άσχημη εξέλιξη σε ασθενείς με διαβήτη και COVID.

Η Σταυρούλα Κάστορα, που συνεργάστηκε με την Καθηγήτρια Mirela Delibegovic και τον Καθηγητή Phyo Myint , εξηγεί ότι ανακάλυψαν πως μετά από λοίμωξη COVID-19, ο κίνδυνος θανάτου για ασθνείς με διαβήτη ήταν σημαντικά αυξημένος σε σύγκριση με ανθρώπους χωρίς.

Επίσης, στοιχεία από διάφορα σημεία του πλανήτη έδειξαν ότι ασθενείς με διαβήτη είχαν σημαντικά υψηλότερο κίνδυνο να χρειαστούν νοσηλεία σε ΜΕΘ και οξυγόνο ήνα εισαχθούν στο νοσοκομείο σε κρίσιμη κατάσταση.

Η  έρευνα δημοσιεύτηκε στο Endocrinology, Diabetes and Metabolism.

Πηγές:
Endocrinology, Diabetes and Metabolism.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τα φάρμακα παρασκευάζονται για ασθενείς, όχι για αποθέματα
Θέλουμε να μας πει το DNA μας από τι μπορούμε να αρρωστήσουμε;
Πώς το ήπαρ βοηθά ορισμένους καρκινικούς όγκους να αντιστέκονται [μελέτη]