Μολονότι στην Ελλάδα, ο αριθμός των νέων διαγνώσεων μελανώματος και καρκίνου του δέρματος έχει τετραπλασιαστεί την τελευταία 20ετία, η έλλειψη σχετικών μητρώων καταγραφής και η απουσία ενός ολιστικού σχεδίου αντιμετώπισης συνεχίζουν να δυσχεραίνουν σοβαρά τις προσπάθειες της ιατρικής και επιστημονικής κοινότητας στην αποτελεσματική αντιμετώπιση της νόσου. 

Στην Ελλάδα το 2020, προέκυψαν 1.313 νέα περιστατικά, ενώ οι θάνατοι έφτασαν τους 295. Συνολικά οι ασθενείς στην πενταετία ήταν 4.380 (στα 100.000 άτομα), ποσοστό 42% επί των συνολικών νοσούντων με καρκίνο. 

Σύμφωνα με τελευταία στοιχεία ο  καρκίνος του δέρματος αποτελεί την ταχύτερα αναπτυσσόμενη κακοήθη νόσο τις δύο τελευταίες δεκαετίες, ενώ στην Ευρώπη, τα ποσοστά εμφάνισής του έχουν υπερδιπλασιαστεί.

Όλα αυτά, παρά το γεγονός ότι πολλοί τύποι καρκίνου του δέρματος θα μπορούσαν να προληφθούν, με δεδομένο ότι οι περισσότερες περιπτώσεις εμφάνισής τους σχετίζονται με τον καθημερινό τρόπο ζωής και τις συνήθειές μας, όπως την υπερβολική έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία και την κακή διατροφή.

Με στόχο την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του κοινού, η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου διοργανώνει από τον Μάιο έως τα τέλη Αυγούστου 2022, εκστρατεία ενημέρωσης ενώ διοργανώνει σήμερα και διαδικτυακή Ημερίδα με τίτλο: "Στον Ήλιο με Ασφάλεια".

Σκοπός της εκστρατείας και της επιστημονικής Ημερίδας είναι η παροχή υπεύθυνης ενημέρωσης προς τα μέλη των Οργανώσεων Ασθενών με καρκίνο, που εκπροσωπεί η ΕΛΛΟΚ σε όλη την Ελλάδα, για την ανάληψη κατά τόπους δράσεων και πρωτοβουλιών εκ μέρους τους καθώς και η ενημέρωση του κοινού και των ασθενών για τις νέες φαρμακευτικές και διαγνωστικές επιλογές για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας στην αντιμετώπιση των καρκίνων του δέρματος.

Ενδεικτικά, η θεματολογία της Ημερίδας εστιάζει:

  • Στην εφαρμογή των ευρωπαϊκών Οδηγιών για την προστασία των εργαζομένων και την αναγνώριση των καρκίνων του δέρματος ως μείζων επαγγελματικός κίνδυνος.
  • Στις εξελίξεις στις θεραπείες των καρκίνων του δέρματος και των μελανωμάτων.
  • Στις ελλείψεις και ανάγκες στην έρευνα και την αποτελεσματική αντιμετώπιση των μη μελανωματικών καρκίνων.
  • Στο οικονομικό και κοινωνικό φορτίο των καρκίνων του δέρματος.
  • Στην ανάγκη ψυχολογικής υποστήριξης των ασθενών με καρκίνο του δέρματος.
  • Στους τρόπους αναγνώρισης του καρκίνου του δέρματος και του μελανώματος

Η εκστρατεία ενημέρωσης και η Ημερίδα τελεί υπό την αιγίδα επιστημονικών εταιρειών Εταιρεία Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας-ΕΟΠΕ και Ελληνική Δερματολογική και Αφροδισιολογική Εταιρεία-ΕΔΑΕ

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα