Συνεχίζονται από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) οι αναδρομικές αναλύσεις για πιθανά κρούσματα οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά στην Ελλάδα.

Στην πρώτη φάση της έρευνας, εντοπίστηκαν τρία περιστατικά, τα οποία πληρούν τα κριτήρια χαρακτηρισμού ως "πιθανών κρουσμάτων".

“Κάναμε και έναν έλεγχο αναδρομικό από την 1η Ιανουαρίου, ουσιαστικά να δούμε τι χαρακτηριστικά υπήρξαν στα νοσοκομεία μας σε νοσηλείες", δήλωσε την Παρασκευή στον Real FM ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.

Όπως είπε, υπάρχει ένας ορισμός που συνδυάζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για το ποιες περιπτώσεις μπορούν να υπαχθούν σ εαυτόν τον τύπο της ηπατίτιδας που το βασικό χαρακτηριστικό είναι ότι δεν υπάγεται στους γνωστούς τύπους που έχουμε. "Όταν έχουμε αυτά τα χαρακτηριστικά, εμείς τυποποιούμε τις περιπτώσεις αυτές ως περιπτώσεις της ηπατίτιδας που έχουμε έξαρση τώρα. Αυτά τα χαρακτηριστικά τα είχαν οι τρεις περιπτώσεις".

Σύμφωνα με τον υπουργό, ο ΕΟΔΥ εξετάζει ανά 15 μέρες τα περιστατικά που υπήρξαν: "Δεν σχετίζονται οι περιπτώσεις μεταξύ τους και όλες οι περιπτώσεις έχουν αποθεραπευτεί πλήρως. Δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα", σημείωσε.

Ανέφερε πως είμαστε πλήρως προετοιμασμένοι και με πλήρη ενημέρωση σε όλα τα νοσοκομεία.

"Ακόμη και στο απευκταίο σενάριο που χρειαστεί μεταμόσχευση, ήδη έχουμε σύμβαση με δύο κέντρα στη Ρώμη και στο Παλέρμο, άρα υπάρχει μία πλήρης ετοιμότητα, αλλά δεν έχουμε αυτή τη στιγμή μία εικόνα που να μας οδηγεί σε μία μεγαλύτερη έξαρση. Είμαστε υπό παρακολούθηση, όχι σε εφησυχασμό, αλλά δεν έχουμε χαρακτηριστικά που θα πρέπει να ανησυχεί πληθυσμός”, τόνισε.