Οσο περισσότερα αντιβιοτικά παίρνουν οι ηλικιωμένοι, τόσο μεγαλώνει ο κίνδυνος για φλεγμονώδη νόσο του εντέρου, αναφέρει νέα έρευνα.

Τα ευρήματα θα μπορούσαν να συμβάλλουν να εξηγηθεί μέρος της αύξησης της νόσου του Crohn και της ελκώδους κολίτιδας στους ηλικιωμένους,

Ο Dr. Adam Faye, του NYU Grossman School of Medicine, πιστεύει ότι στους ηλικιωμένους, περιβαλλοντικοί παράγοντες είναι πιο σημαντικοί από γενετικούς.

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία συνταγογράφησης 2,3 εκατομμυρίων ενηλίκων 60 ετών και άνω στη Δανία, που διαγνώστηκαν με φλεγμονώδη νόσο του εντέρου, από το 2000 έως το 2018.

Ανακάλυψαν σχέση μεταξύ χρήσης αντιβιοτικών και υψηλότερων ποσοστών φλεγμονώδους νόσου του εντέρου, και ο κίνδυνος αύξανε σημαντικά με κάθε κύκλο.

Σε σύγκριση με όσους δεν έκαναν χρήση τα 5 προηγούμενα χρόνια, ένας κύκλος συνδεόταν με 27% υψηλότερο κίνδυνο νέας διάγνωσης φλεγμονώδους νόσου του εντέρου, 2 κύκλοι με 55% υψηλότερο και 3 με 67% υψηλότερο.

4 κύκλοι συνδέθηκαν με 96% υψηλότερο κίνδυνο και 5 ή περισσότεροι με 236% υψηλότερο.

Οσοι έλαβαν αντιβιοτικά εντός του προηγούμενου έτους ή των προηγούμενων 2 ετών είχαν τα υψηλότερα ποσοστά νέας διάγνωσης φλεγμονώδους νόσου του εντέρου, αλλά ο κίνδυνος παρέμενε αυξημένος για αυτούς που λάμβαναν αντιβιοτικά τα προηγούμενα 2-5 χρόνια.

Ο αυξημένος κίνδυνος για φλεγμονώδη νόσο του εντέρου φάνηκε για όλα τα είδη αντιβιοτικών εκτός από το nitrofurantoin. Aντιβιοτικά που συνήθως δίνονται για γαστρεντερικές λοιμώξεις ήταν πιο πιθανό να συνδέονται με νέα διάγνωση φλεγμονώδους νόσου του εντέρου.

Τα ευρήματα θα παρουσιαστούν στο συνέδριο Digestive Disease Week και θεωρούνται προκαταρκτικά.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Λόγοι για να πιάσετε όντως τον Μάη και να βγείτε από το σπίτι
Υπέρταση: Πτώσεις και κατάγματα μετά την έναρξη ή εντατικοποίηση της θεραπείας
Πώς να κάψω περισσότερες θερμίδες περπατώντας