Συνεχίζεται, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, η μείωση των κρουσμάτων ιλαράς στην Ευρώπη, σε μία περίοδο κατά την οποία καταγράφεται συνήθως έξαρση. Η τάση ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2020 και συνεχίζεται και φέτος, όπως αναφέρεται σε έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC).

Σύμφωνα με τους επιστήμονες του ECDC, παρόμοια μείωση έχει παρατηρηθεί, την ίδια περίοδο, και σε άλλες χώρες παγκοσμίως.

Όπως αναφέρουν, το φαινόμενο μπορεί να αποδοθεί σε τρία αίτια: σε ελλιπή αναφορά των κρουσμάτων, σε υποδιάγνωση ή σε πραγματική μείωση, λόγω των άμεσων ή έμμεσων επιπτώσεων των μέτρων πανδημίας. Προειδοποιούν, ωστόσο, πως η άρση των περιοριστικών μέτρων θα μπορούσε να οδηγήσει σε αυξημένα κρούσματα ιλαράς.

Από τα μέσα Απριλίου έως και την περασμένη Παρασκευή, είχαν αναφερθεί στο ECDC 16 νέα κρούσματα από πέντε ευρωπαϊκές χώρες: τη Βουλγαρία (1), τη Γερμανία (6), την Ουγγαρία (2), την Ιρλανδία (1) και την Πολωνία (6). Κατά τη διάρκεια του 2022, δεν έχουν αναφερθεί θάνατοι από ιλαρά στην Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Σε αντίθεση με τη σχετικά ήπια αυτή επιδημιολογική εικόνα, οι ειδικοί του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) και της UNICEF έκαναν στο τέλος Απριλίου λόγο για αύξηση των κρουσμάτων κατά 79% παγκοσμίως, τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του 2022. Σε ολόκληρο τον κόσμο, είχαν αναφερθεί το συγκεκριμένο διάστημα 17.338 κρούσματα, σε σύγκριση με 9.665 που είχαν αναφερθεί την αντίστοιχο περυσινή περίοδο.

Περισσότερα από 43 εκατομμύρια παιδιά δεν εμβολιάστηκαν το 2019 και το 2020, τόσο κατά της ιλαράς, όσο και κατά άλλων παθήσεων η μετάδοση των οποίων αποτρέπεται με τον εμβολιασμό.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Περιφερειακού Γραφείου Ευρώπης (EURO) του ΠΟΥ, τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο του 2022, αναφέρθηκαν σποραδικά κρούσματα ιλαράς στις εξής ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες δεν είναι μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης: Βοσνία - Ερζεγοβίνη (1), Γεωργία (2), Ρωσία (4), Τατζικιστάν (60), Τουρκία (2), Ουκρανία (2) και Ηνωμένο Βασίλειο (1).

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα