Η Cleveland Clinic είναι το πρώτο νοσοκομείο παγκοσμίως που χρησιμοποιεί μια πρόσφατα εγκεκριμένη από τον FDA τεχνολογία θερμικής κατάλυσης η οποία μπορεί να καταστρέψει μεγάλους όγκους στο ήπαρ. Η νέα συσκευή της Medtronic ομομάζεται Emprint™ HP Ablation System with Thermosphere™ Technology.

Η ελάχιστα επεμβατική τεχνική χρησιμοποιεί μια βελόνα που συνδέεται με ισχυρή γεννήτρια μικροκυμάτων 150 watt, που μπορεί να κάψει κακοήθη όγκο ακόμα και  6 εκατοστών.

Ο Eren Berber, MD, επικεφαλής ομάδας χρησιιμοποίησε με επιτυχία τη συσκευή τον Οκτώβριο για την αντιμετώπιση ασθενούς με όγκο 6 εκ. Μετά την επέμβαση ο ασθενής είναι καλά και απεικονιστικές εξετάσεις δεν έδειξαν ίχνη όγκου. Από τότε η ομάδα χρησιμοποίησε την τεχνική σε 4 ακόμα ασθενείς με μεγάλους όγκους στο ήπαρ, με αυτή την τεχνολογία.

Ο χειρουργός εξηγεί ότι αυτή η τεχνολογία θερμικής κατάλυσης με μικροκύματα είναι πολύ ισχυρή και αν κάποιος δεν τη χρησιμοποιεί καλά μπορεί να προκαλέσει βλάβη στη ήπαρ, αιμορραγία ή να διαταράξει τον όγκο.

Βελόνα μικροκυμάτων φτάνει στον όγκο και η γεννήτρια χορηγεί θερμότητα για να κάψει και να καταστρέψει τη βλάβη.

Τα τελευταία 6 χρόνια η τεχνολογία θερμικής κατάλυσης εξελίχθηκε να ενσωματώνει τεχνολογία μικροκυμάτων και η επιτυχία της θερμικής κατάλυσης βελτιώθηκε πολύ, ενώ μειώθηκαν τα ποσοστά αποτυχίας από 20% -40% σε περίπου 10% ή λιγότερο.

Ο Dr. Berber σημειώνει ότι οι καλύτεροι υποψήφιοι για τη μέθοδο αντιμετώπισης μεγάλων όγκων στο ήπαρ είναι αυτοί με συννοσηρότητες που τους καθιστούν φτωχή επιλογή για την ανοιχτή εγχείρηση, όπως ανθρώπους με πολυσυστημικές νόσους. με καρδιακά και πνευμονικά προβλήματα ή ηλικιωμένους με μειωμένη λειτουργικότητα.

Η μέθοδος αποτελεί καλή εναλλακτική για ασθενείς που χρειάζονται εγχείρηση για την αφαίρεση μεγάλου μέρους του ήπατος.

Στόχος είναι να προσφερθεί  καλύτερη αντιμετώπιση σε ασθενείς με βάση τη μοναδική τους κατάσταση υγείας.

Πηγές:
Cleveland clinic

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Kρατά δυνάμεις και ποντάρει στα προϊόντα non-Covid η Pfizer
Γιατί πονά το σώμα μου
Ο θυμός αυξάνει τον μακροπρόθεσμο κίνδυνο καρδιοπάθειας [μελέτη]