Οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες ενός φαρμάκου για την ουρική αρθρίτιδα μπορεί ενδεχομένως να σώσουν τη ζωή ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια, δήλωσαν ερευνητές.

Η κολχικίνη θα μπορούσε επίσης να μειώνει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου σε ανθρώπους με μπλοκαρισμένες αρτηρίες λόγω χοληστερόλης.

‘’Το σημάδι του οφέλους της κολχικίνης σε αυτούς τους ασθενείς ήταν πολύ εντυπωσιακό και περιμένω ότι τα ευρήματα έχουν αρκετά σημαντική επίδραση στην κλινική φροντίδα ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια και σε μελλοντική έρευνα’’, δήλωσε ο Καθηγητής Dr. Kenneth Bilchick του University of Virginia.

Οι ερευνητές ανέλυσαν ιατρικά αρχεία 1.000 ασθενών που εισήχθησαν για νοσηλεία από τον Μάρτιο 2011 έως τον Φεβρουάριο 2020 για επιδείνωση της καρδιακής ανεπάρκειας.

Τα ποσοστά επιβίωσης ήταν σχεδόν 98% σε όσους έλαβαν κολχικίνη για έξαρση ουρικής αρθρίτιδας σε σύγκριση με λιγότερο από 94% σε όσους δεν έλαβαν το φάρμακο.

Πολλοί ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια, έχουν και ουρική αρθρίτιδα.

Η κολχικίνη ενδεχομένως μπορεί να ωφελήσει ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια, μειώνοντας τη φλεγμονή στην καρδιά και στα αγγεία, υπέδειξαν οι ερευνητές.

Αν και τα αρχικά ευρήματα πρέπει να επιβεβαιωθούν σε μεγάλες έρευνες, η ερευνητική ομάδα δήλωσε ότι είναι υποσχόμενα.

Η Dr. Sula Mazimba, δήλωσε ότι η κολχικίνη είναι φάρμακο με αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που θα μπορούσε πιθανόν να μετριάζει την αυξημένη φλεγμονή που εμφανίζεται σε ασθενείς που νοσηλεύονται με καρδιακή ανεπάρκεια.

H έρευνα δημοσιεύτηκε στο Clinical Cardiology.

Πηγές:
Clinical Cardiology.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα