Προσπάθεια να προσεγγίσει τους κλινοεργαστηριακούς γιατρούς, οι οποίοι βρίσκονται σε απεργία, έκανε την Πέμπτη ο υπουργός Υγείας, προαναγγέλλοντας αύξηση του προϋπολογισμού.

Με δήλωσή του στο Open, ο Θάνος Πλεύρης ομολόγησε πως οι υποχρεωτικές επιστροφές (clawback) των παρόχων προς τον ΕΟΠΥΥ είναι "πιεστικές". Πρόκειται για ποσά που υπερβαίνουν τον "κλειστό" προϋπολογισμό του Οργανισμού και οι πάροχοι καλούνται να επιστρέψουν.

"Αυτή τη στιγμή, υπάρχει το clawback που πραγματικά είναι μια πιεστική κατάσταση για τα διαγνωστικά", δήλωσε ο υπουργός Υγείας, για να σημειώσει: "Βρίσκομαι σε συνεννόηση με τα διαγνωστικά και μάλιστα για το 2021 είχαμε αύξηση του προϋπολογισμού κατά 57 εκατομμύρια και για το 2022 πάλι θα έχουμε μια αύξηση σε αυτό το ποσό".

Έσπευσε, πάντως, να προειδοποιήσει τους απεργούς πως δεν είναι δυνατό να εκβιάζεται ο πολίτης: "Δεν μπορεί να εκβιάζεται ο ασφαλισμένος, γιατί ο ΕΟΠΥΥ στην πραγματικότητα είναι ο μεγαλύτερος πελάτης όλων αυτών των διαγνωστικών κέντρων και δίνει 460 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, 1,5 εκατομμύριο την ημέρα στα διαγνωστικά κέντρα. Υπ΄ αυτή την έννοια, θα συνεχίσουμε την κουβέντα".

Σύμφωνα με τον κ. Πλεύρη, υπάρχουν θεσμικά μέτρα και για ενίσχυση προϋπολογισμού που γίνεται και οι ίδιοι έχουν αποδεχθεί ότι έχει γίνει μια τέτοια προσπάθεια, αλλά και για θεσμικά μέτρα. Το να υπάρχει - είπε - ένα clawback το οποίο κινείται στο 30% και αντιστοίχως επειδή υπάρχουν και οι παλαιές οφειλές clawback από το 2012 που δεν είχαν ρυθμιστεί και έχουν ρυθμιστεί τώρα, είναι μια πιεστική κατάσταση.

"Υπάρχει πλήρης αντίληψη, αλλά από την άλλη πλευρά θεωρούμε ότι δεν μπορούν να ταλαιπωρούνται οι ασφαλισμένοι και έχω ζητήσει από τα διαγνωστικά να ολοκληρώσουν άμεσα τις κινητοποιήσεις τους για να κάτσουμε να συζητήσουμε, να λύσουμε το πρόβλημα γιατί ο υπουργός και ο ΕΟΠΥΥ είναι για να διασφαλίζει τα συμφέροντα των ασφαλισμένων", υπογράμμισε.

Δημ.Κ.