Είτε προσπαθείτε να μείνετε έγκυος είτε όχι, το να παρακολουθείτε τα σημάδια ωορρηξίας είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να γνωρίσετε καλύτερα το σώμα σας. Ορίστε μερικές πληροφορίες που πρέπει να γνωρίζετε.

Κράμπες στην κοιλιά

Οι κράμπες στην κοιλιά είναι ίσως ένα από τα πιο κοινά συμπτώματα της ωορρηξίας. Οι ήπιες κράμπες συνήθως συμβαίνουν στην κάτω κοιλιακή χώρα, συνήθως στη μία πλευρά της λεκάνης, στην ίδια πλευρά από την οποία απελευθερώνεται το ωάριο. Εάν έχετε έντονες κράμπες, μαζί με επώδυνες περιόδους, μιλήστε με τον γιατρό σας για να αποκλείσετε τα ινομυώματα της μήτρας ή την ενδομητρίωση.

Ευαισθησία στο στήθος

Τόσο ο πόνος στο στήθος όσο και ο πόνος στη θηλή, που θεωρούνται δευτερεύοντα συμπτώματα της ωορρηξίας, είναι άμεσα αποτελέσματα της προετοιμασίας του σώματος για εγκυμοσύνη. Η αναπαραγωγική ορμόνη προγεστερόνη ωθεί τους μαστούς να αρχίσουν να κατακρατούν υγρά, οδηγώντας τους να τεντώνονται ελαφρά. Αυτό συχνά οδηγεί σε πόνο ή ευαισθησία, συνήθως τις ημέρες πριν από την περίοδό σας. Αν και συνηθίζεται σε πολλές γυναίκες, η ευαισθησία του μαστού δεν είναι ο καλύτερος τρόπος για να προσδιορίσετε εάν έχετε ωορρηξία, καθώς μπορεί επίσης να είναι σύμπτωμα του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου ή της εγκυμοσύνης.

Φούσκωμα

Αν δυσκολεύεστε να κουμπώσετε το παντελόνι σας αυτή την περίοδο του μήνα, μπορείτε να κατηγορήσετε την ίδια ορμόνη που ευθύνεται για την ευαισθησία του μαστού. Η αύξηση των επιπέδων προγεστερόνης δεν οδηγεί μόνο το στήθος να αρχίσει να συγκρατεί νερό αλλά και το υπόλοιπο σώμα. Αυτή η κατακράτηση υγρών οδηγεί συχνά σε ένα άβολο αίσθημα φουσκώματος, ειδικά στην περιοχή της κοιλιάς.

Μεταβολές στη θερμοκρασία του σώματος

Η θερμοκρασία σας δεν θα αλλάξει τόσο δραματικά που θα χρειαστεί να βάλετε θερμόμετρο, αλλά αν παρακολουθείτε τη θερμοκρασία του σώματός σας σε όλη τη διάρκεια του κύκλου σας, πιθανότατα θα δείτε μια ανεπαίσθητη αλλαγή. Οι περισσότερες γυναίκες εμφανίζουν μια μικρή πτώση στη θερμοκρασία του σώματος λίγο πριν την ωορρηξία, ακολουθούμενη από μια ελαφρά αύξηση αμέσως μετά.

Αύξηση της λίμπιντο

Θα μπορούσε να είναι ένα από τα κύρια συμπτώματα της ωορρηξίας. Αυτός είναι ο τρόπος της φύσης να θέτει σε κίνηση τους αναπαραγωγικούς... τροχούς. Εάν θέλετε να μείνετε έγκυος, είναι καλύτερο να παρακολουθείτε τον κύκλο σας, έχοντας υπόψη αυτά τα βασικά συμπτώματα ωορρηξίας.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο ψηφιακός φάκελος ασθενούς, η τεχνητή νοημοσύνη και η μεγάλη παγίδα
Αλαλούμ με το πρόγραμμα πρόληψης κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA