Η διάρκεια του θηλασμού συνδέεται με βελτιωμένο σκορ στην αντίληψη στις ηλικίες 3-145 ετών, ακόμα και αν ληφθούν υπόψη το status και οι νοητικές ικανότητες της μητέρας αναφέρει νεά έρευνα στο PLoS ONE.  Είναι ένα θέμα για το οποίο υπάρχει ακόμα συζήτηση σχετικά με το αν ισχύει.

Στη νέα έρευνα οι Reneé Pereyra-Elías, Maria Quigley και Claire Carson του University of Oxford, ανέλυσαν στοιχεία 7.855 μωρών που παρακολούθησαν έως τα 14 χρόνια τους.

Συλλέχτηκαν πληροφορίες για θηλασμό, διάρκεια αποκλειστικού θηλασμού, σκορ λεκτικής αντίληψης στις ηλικίες 5,7,11 και 14 και νοητικά σκορ χωρικών ικανοτήτων στις ηλικίες 5,7,11 και 14.

Οι σχέσεις έδειξαν ότι μεγαλύτερης διάρκειας θηλασμός συνδεόταν με υψηλότερα σκορ λεκτικής αντίληψης και χωρικών ικανοτήτων στην αντίληψη σε όλες τις ηλκίες έως 14 και 11 αντίστοιχα. Όταν ελήφθησαν υπόψη διαφορές σε κοινωνικο-οικονομικούς παράγοντες και αντίληψη μητέρας, παιδιά που θήλασαν περισσότερο είχαν υψηλότερο σκορ σε νοητικές μετρήσεις έως την ηλικία των 14 σε σχέση με παιδιά που δεν θήλασαν.

Οι ερευνήτριες καταλήγουν ότι μέτρια σχέση μεταξύ διάρκειας θηλασμού και σκορ αντίληψης ισχύει μετά την προσαρμογή για κοινωνικο-οικονομικούς παράγοντες και την αντίληψη της μητέρας.

Πηγές:
PLoS ONE.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τι συμβαίνει με το Relyvrio που "κόπηκε" η διάθεσή του στην Ελλάδα
1.026 πάσχοντες από αιμορροφιλία στην Ελλάδα - Εκστρατεία ευαισθητοποίησης #WearYourEverydayGenes
Νέα εξέταση ούρων θα μπορούσε να βοηθά άντρες να αποφύγουν τη βιοψία στον καρκίνο προστάτη