Κινέζοι ερευνητές έδειξαν πώς η μέτρια κατανάλωση αυγών μπορεί να αυξήσει την ποσότητα υγιεινών για την καρδιά μεταβολιτών στο αίμα.

Τα ευρήματα έρευνας υποδεικνύουν ότι η κατανάλωση έως ενός αυγού την ημέρα, ενδεχομένως μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου.

Υπάρχουν αντικρουόμενες ενδείξεις για το αν η κατανάλωση αυγών είναι ωφέλιμη ή επιβλαβής για την υγεία της καρδιάς.

Ερευνητές του Peking University, επέλεξαν 4.778 ανθρώπους από τους οποίους 3.401 είχαν καρδιαγγειακή νόσο. Μέτρησαν 225 μεταβολίτες σε δείγματα αίματος και εντόπισαν 24 που συνδέονταν με τα επίπεδα κατανάλωσης αυγών από τους συμμετέχοντες.

Η ανάλυση έδειξε ότι άνθρωποι που κατανάλωναν μέτρια ποσότητα αυγών είχαν υψηλότερα επίπεδα πρωτείνης στο αίμα που ονομάζεται Απολιποπρωτεΐνη Α1- θεμέλιο της χοληστερόλης HDL.

Αυτοί οι συμμετέχοντες είχαν περισσότερα μεγάλα μόρια HDL στο αίμα, που βοηθούν να απομακρύνεται η χοληστερόλη από τα αγγεία και να υπάρχει έτσι προστασία από το μπλοκάρισμα.

Οι ερευνητές εντόπισαν περαιτέρω 14 μεταβολίτες που συνδέονται με την υγεία της καρδιάς. Πρόσεξαν ότι συμμετέχοντες που έτρωγαν λιγότερα αυγά είχαν χαμηλότερα επίπεδα ωφέλιμων μεταβολιτών και υψηλότερα επίπεδα βλαβερών, έναντι όσων έτρωγαν αυγά πιο τακτικά.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο eLife.

Πηγές:
eLife.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Επιζώντες από καρκίνο μαστού έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για δεύτερο καρκίνο [μελέτη]
Θα κινηθεί νομικά ο Γ. Καλλιάνος για τον θάνατο του πατέρα του - Επιρρίπτει ευθύνες σε γιατρούς
ECDC: Κρούσματα λιστερίωσης απο καπνιστό σολομό σε τρεις χώρες