Ο διαβήτης τύπου 2 συνδέεται με προβλήματα σκέψης και μνήμης και νέα έρευνα δείχνει ότι αυτό οφείλεται στο ότι η νόσος κάνει τον εγκέφαλο να γερνά πιο γρήγορα.

Κοιτάζοντας στοιχεία  20.000 μεσηλίκων και ηλικιωμένων οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι άνθρωποι με διαβήτη, γενικά είχαν χειρότερη επίδοση σε τεστ νοητικών ικανοτήτων και μνήμης έναντι αυτών χωρίς διαβήτη.

Επίσης μαγνητικές τομογραφίες αποκάλυψαν διαφορές σε περιοχές του εγκεφάλου που συνδέονται με αυτές τις ικανότητς. Ανθρωποι με διαβήτη είχαν περισσότερη συρρίκνωση ιστών-παρόμοια με 26% επιτάχυνση στη φυσιολογική γήρανση εγκεφάλου.

Tα νέα ευρήματα δείχνουν ότι άνθρωποι με διαβήτη έχουν ατροφία στην ίδια περιοχή που έχουν άνθρωποι της ηλικίας τους αλλά η γήρανση αυτή συμβαίνει πιο γρήγορα, δηλωσε η Lilianne Mujica-Parodi.

Είναι σαν να χάνει κάποιος 10 χρόνια, δήλωσε η Mujica-Parodi, καθηγήτρια στο Stony Brook University School of Medicine in New York.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο eLife.

Η Mujica-Parodi δήλωσε ότι ο εγκέφαλος είναι τεράστιος καταναλωτής γλυκόζης και αν οι νευρώνες δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν ινσουλίνη έχουν πρόβλημα.

Αν πεινάσει ένας νευρώνας θα έχει ατροφία, δήλωσε. Εικάζει ότι η πείνα του νευρώνα, παρά η βλάβη στα αγγεία είναι η κύρια αιτία της γρηγορότερης γήρανσης του εγκεφάλου.

Tα ευρήματα βασίζονται σε 20.000 ενήλικες 50 έως 80 ετών, που υποβλήθηκαν σε τεστ νοητικών ικανοτήτων.

Μικρότερη ομάδα υποβλήθηκε σε μαγνητική τομογραφία.

Η έρευνα βρήκε ότι άνθρωποι με διαβήτη τύπου 2 είχαν χαμηλότερα σκορ σε τεστ νοητικών ικανοτήτων σε σύγκριση με ανθρώπους χωρίς διαβήτη, ίδια ηλικίας και φύλου.

Τα σκορ εκτελεστικής λειτουργίας ήταν 13% χαμηλότερα και της ταχύτητας επεξεργασίας σχεδόν 7% χαμηλότερα.

Σχετικά με τις μαγνητικές τομογραφίες και οι 2 ομάδες έδειξαν λέπτυνση ιστών σχετική με την ηλικία στις ίδιες περιοχές του εγκεφάλου αλλά άνθρωποι με διαβήτη είχαν μεγαλύτερου βαθμού ατροφία.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κ. Φουντουλάκης: Γιατί αυξήθηκε η κατάθλιψη στην Ελλάδα και διεθνώς
Τι συμβαίνει με το Relyvrio που "κόπηκε" η διάθεσή του στην Ελλάδα
1.026 πάσχοντες από αιμορροφιλία στην Ελλάδα - Εκστρατεία ευαισθητοποίησης #WearYourEverydayGenes