Ηλικιωμένοι που υπερεκτιμούν την υγεία τους πηγαίνουν λιγότερο συχνά στον γιατρό. Αυτό μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία τους, για παράδειγμα όταν μια νόσος διαγιγνώσκεται πολύ αργά.

Αντίθετα, άνθρωποι που πιστεύουν ότι είναι πιο άρρωστοι από όσο πραγματικά είναι, επισκέπτονται τον γιατρό πιο συχνά.

Αυτό έδειξε νέα έρευνα του University of Vienna.

Το πώς οι άνθρωποι αξιολογούν την κατάσταση της υγείας τους μπορεί επίσης να έχει συνέπειες για τις αποφάσεις υγείας- όπως το αν επισκέπτονται ή όχι έναν γιατρό.

Η νέα έρευνα, της Sonja Spitzer από το University of Vienna βρήκε ότι άνθρωποι που υπερεκτιμούν την υγεία τους επισκέπτονται τον γιατρό 17.0% λιγότερο συχνά από αυτούς που την αξιολογούν σωστά-κάτι που είναι ζωτικής σημασίας για την πρόληψη. Παρόμοια αποτελέσματα φάνηκαν για τις επισκέψεις στον οδοντίατρο.

Οσοι πίστευαν ότι είναι πιο άρρωστοι από ότι ήταν επισκέπτονταν πιο συχνά τον γιατρό.
Οι συγγραφείς επίσης ανακάλυψαν ότι άνθρωποι που υποεκτιμούν την υγεία τους επισκέπτονται τον γιατρό 21% πιο συχνά.

Από την άλλη μεριά, υπάρχει το μειονέκτημα ότι αυτές οι επιπλέον επισκέψεις θα μπορούσαν να προκαλούν μη αναγκαίο κόστος.

Άνθρωποι που υποεκτιμούν την υγεία τους και την προσέχουν ενδεχομένως θα είναι ιδιαίτερα σε φόρμα μακροπρόθεσμα-κάτι που θα μπορούσε να έχει θετική επίδραση στην κοινωνία.

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία 80.000 Ευρωπαίων, 50 ετών και άνω, οι οποίοι πρώτα ρωτήθηκαν πώς αξιολογούσαν την υγεία τους. Στη συνέχεια έπρεπε να σηκωθούν από μια καρέκλα μετά από παρατεταμένο καθισιό, ώστε να διαπιστωθεί αν κάποιος υπερεκτιμούσε, υποεκτιμούσε ή αξιολογούσε σωστά την υγεία του.

Γενικά, η πλειοψηφία των συμμετεχόντων αξιολόγησαν σωστά την υγεία τους (79%), το 11% την υπερεκτιμούσε και το 10%  την υποεκτιμούσε.

Με τη νέα έρευνα, οι ερευνητές έχτισαν σε προηγούμενη έρευνα που έδειξε ότι η αντίληψη της υγείας διαφέρει πολύ, βάσει ηλικίας, εκπαίδευσης και εθνικότητας.

Όσο μεγαλύτερης ηλικίας είναι οι άνθρωποι τόσο πιο συχνά υπερεκτιμούν την υγεία τους.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο The Journal of the Economics of Aging.

Πηγές:
The Journal of the Economics of Aging.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας