Πάνω από τα δύο τρίτα του παγκόσμιου πληθυσμού πιθανώς έχουν σημαντικά επίπεδα αντισωμάτων Covid-19, που σημαίνει ότι είτε έχουν μολυνθεί είτε έχουν εμβολιαστεί, δήλωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Τα σχετικά ποσοστά οροεπιπολασμού -όπως ονομάζεται το άθροισμα νοσησάντων και εμβολιασμένων- αυξήθηκαν στο 67% τον Οκτώβριο από 16% τον Φεβρουάριο του 2021, ανέφερε ο ΠΟΥ, σε μια περίληψη μελετών απ' όλο τον κόσμο. Με δεδομένη την εμφάνιση της ταχέως διαδεδομένης παραλλαγής Όμικρον, ο αριθμός πιθανώς είναι ακόμη υψηλότερος σήμερα.

Η σύνοψη του ΠΟΥ δίνει μια εικόνα του πόσο καλά αντιστέκεται πλέον στην πανδημία ο πλανήτης. Παρότι τα εμβόλια παρέχουν μόνο μέτρια προστασία έναντι της μόλυνσης από την Όμικρον, ο ΠΟΥ παρότρυνε τις χώρες να αυξήσουν τα ποσοστά εμβολιασμού, ειδικά για άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, επειδή ο εμβολιασμός παρέχει υψηλότερα επίπεδα προστασίας έναντι σοβαρής νόσου.

Οι άνθρωποι που έχουν νοσήσει αλλά και έχουν εμβολιαστεί έχουν την καλύτερη προστασία από σοβαρή νόσηση, σύμφωνα με τις περισσότερες μελέτες, αν και δεν είναι σαφές εάν αυτό θα ισχύει και με τυχόν νέες παραλλαγές, δήλωσε ο ΠΟΥ.

Σύμφωνα με τον Οργανισμό, τα δεδομένα δείχνουν χαμηλότερα επίπεδα οροεπιπολασμού σε παιδιά ηλικίας κάτω των 9 ετών και σε άτομα άνω των 60 ετών. Σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, ο οροεπιπολασμός υποδηλώνει κυρίως παλαιότερες λοιμώξεις παρά εμβολιασμούς.

Η παρουσία αντισωμάτων γενικά μειώνεται με την πάροδο του χρόνου. Το επίπεδο και η επιμονή της ανοσίας εξαρτώνται από σειρά παραγόντων, καταλήγει ο ΠΟΥ, διευκρινίζοντας ότι απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για να καθοριστεί πόσο γρήγορα μειώνεται η προστασία.

Πηγές:
euro2day