Δεν αποκλείεται η πιθανότητα να υπάρξει ένα ακόμα κύμα πανδημίας. Αυτό εκτίμησε την Τρίτη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στο συνέδριο του ygeiamou.gr.

Είπε πως θα είναι μικρότερης ισχύος και πως οποιαδήποτε μέτρα τυχόν λάβει η κυβέρνηση δεν θα είναι οριζόντια μέτρα και δεν θα αφορά τον γενικό πληθυσμό αλλά τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες.

Χαρακτήρισε "ψέμα" τον ισχυρισμό ότι είμαστε πρώτοι σε θανάτους στην Ευρώπη και αναφέρθηκε στις ενέργειες που έκανε η κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει την πανδημία, όπως η "επιχείρηση για την Ελευθερία", ο διπλασιασμός των ΜΕΘ.

Ανέφερε, μεταξύ άλλων, τα εξής:

"Ήταν μια εξαιρετικά μεγάλη πρόκληση για την Κυβέρνηση, για τις δημόσιες πολιτικές Υγείας αλλά και για το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Θα μπορέσουμε να μιλήσουμε στη συνέχεια, φαντάζομαι, για να κάνουμε και έναν σύντομο απολογισμό του τι κάναμε καλά και που πρέπει να βελτιωθούμε.

Δεν ξέρω αν πρέπει να ανησυχώ όταν βλέπω τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου να φοράει μάσκα όταν όλοι οι άλλοι δεν φοράνε, αλλά εν πάση περιπτώσει βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή σε μια φάση όπου η πανδημία στη χώρα μας και παγκόσμια σημειώνει μια σημαντική ύφεση.

Αυτό είναι αποτέλεσμα δύο παραγόντων: αφενός του υψηλού ποσοστού εμβολιασμού αλλά και της ανοσίας η οποία έχει επέλθει κυρίως από τη μετάλλαξη Όμικρον και τις υπομεταλλάξεις της, η οποία είχε πολύ μεγάλη διασπορά τους τελευταίους μήνες.

Αλλά σε καμία περίπτωση δεν έχουμε τελειώσει ακόμα με την πανδημία και είναι πολύ πιθανόν από το φθινόπωρο να βρεθούμε αντιμέτωποι με κάποιου είδους νέο κύμα, το οποίο ξέρουμε πια, όμως, ότι θα πλήξει περισσότερο τους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας. Αυτούς, δηλαδή, οι οποίοι είναι πιο ηλικιωμένοι ή αυτούς οι οποίοι έχουν κάποιον ειδικό λόγο να προσέχουν περισσότερο.

Κατά συνέπεια, πιστεύω ότι τα μέτρα δημόσιας πολιτικής πια δεν θα είναι οριζόντια, θα εστιάζονται στην προστασία των πιο ευάλωτων συμπολιτών μας.
Θα περιμένουμε τις υποδείξεις της Επιτροπής για τις ηλικίες εκείνες που θα χρειαστούμε τέταρτη δόση εμβολίου. Και είναι πολύ σημαντικό να αντιληφθούμε ότι ο τακτικός εμβολιασμός είναι κάτι το οποίο δεν πρέπει να φθίνει.

Εμείς καταφέραμε και είχαμε καλά ποσοστά εμβολιασμού ως προς την τρίτη δόση, διότι κάναμε μια καμπάνια ευαισθητοποίησης και ξεκινήσαμε νωρίτερα από άλλες χώρες, αλλά θα πρέπει πάλι να ακούσουμε τις υποδείξεις των ειδικών και χωρίς να πάμε σε οριζόντια μέτρα, να σπεύσουμε να προστατεύσουμε τους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας γιατί ξέρουμε πολύ καλά ότι αυτοί κινδυνεύουν δυσανάλογα πολύ να ασθενήσουν".

Φθινόπωρο

Απαντώντας σε ερώτηση για το πού θα βρισκόμαστε το φθινόπωρο, σημείωσε τα ακόλουθα:

"Είναι πιστεύω σημαντικό και ελπίζω να μας δοθεί η ευκαιρία και μέσα από το Συνέδριό σας να κάνουμε έναν αντικειμενικό απολογισμό του πώς αντιμετωπίσαμε την πανδημία αυτά τα δύο χρόνια.

Και είναι πάρα πολύ σημαντικό αυτός ο απολογισμός να γίνει βάσει πραγματικών στοιχείων και σε καμία περίπτωση -θα επιμείνω σε αυτό, επειδή θα ακολουθήσει στο βήμα αυτό και ο Αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης- να μη μπούμε στη μυλόπετρα των κομματικών αντιπαραθέσεων χωρίς να μπορούμε να συμφωνούμε κατ’ αρχάς, στα βασικά στοιχεία.

Ποιά ήταν η απόδοση, λοιπόν, της χώρας μας; Υπάρχει ένας δείκτης ο οποίος θα έλεγα ότι είναι ο απόλυτος συγκριτικός δείκτης βάσει των οποίων μπορούμε να συγκρίνουμε επιδόσεις μεταξύ διαφορετικών χωρών και αυτός είναι ο δείκτης υπερβάλλουσας θνησιμότητας.

Δεν είναι ο απόλυτος δείκτης των θανάτων, διότι κάθε χώρα δηλώνει τους θανάτους με διαφορετικό τρόπο. Στην υπερβάλλουσα θνησιμότητα λοιπόν, η χώρα μας είχε τη 12η καλύτερη επίδοση ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 27 χωρών.

Αυτό δεν αμφισβητείται. Αυτή είναι η επίσημη ανάλυση την οποία έκαναν πολύ έγκριτα επιστημονικά περιοδικά του εξωτερικού και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και αυτό σε μία χώρα η οποία είχε τον δεύτερο γηραιότερο πληθυσμό στην Ευρώπη και με ένα Σύστημα Υγείας το οποίο έπασχε από χρόνια υποχρηματοδότηση.

Άρα, το να ερχόμαστε και να λέμε στον δημόσιο διάλογο ότι η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια στους θανάτους, είναι απαράδεκτο. Είναι ψέμα και είναι και πάρα πολύ άδικο για όλους όσοι προσπάθησαν πάρα πολύ να αντιμετωπίσουμε αυτήν την πανδημία.

Αυτό, προς Θεού, δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν σημαντικές παθογένειες του συστήματος, οι οποίες ανεδείχθησαν.

Στην αρχή της τοποθέτησής του ο πρωθυπουργός δεν απέκλεισε την πιθανότητα να υπάρξει ένα ακόμα κύμα πανδημίας, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι θα είναι μικρότερης ισχύος και πως οποιαδήποτε μέτρα τυχόν λάβει η κυβέρνηση δεν θα είναι οριζόντια μέτρα και δεν θα αφορά τον γενικό πληθυσμό αλλά τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες".

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
1.026 πάσχοντες από αιμορροφιλία στην Ελλάδα - Εκστρατεία ευαισθητοποίησης #WearYourEverydayGenes
Νέα εξέταση ούρων θα μπορούσε να βοηθά άντρες να αποφύγουν τη βιοψία στον καρκίνο προστάτη
Γιατί είναι ξηρά τα χέρια μου;